Home Kolumne Galeb otporan na recesiju

Galeb otporan na recesiju

829
13

Riječki gradski proračun doživjet će sljedeći tjedan rebalans prilikom kojeg će biti olakšan za gotovo 55 milijuna kuna. Kresanja brojnih stavki proračuna zbog drastičnog pada prihoda mimoišla su međutim sredstva namijenjena za radove na spriječavanje propadanja, odnosno potonuća M/V Galeb. Za tu namjenu u prvoj verziji proračuna uopće nisu osigurana sredstva da bi u rebalansu, koji sljedeći tjedan stiže na dnevni red gradskog vijeća, narasla na nevjerojatnih 2,100.000 kuna. Za usporedbu, radi se o iznosu koji je tri puta veći od sredstava koje Grad izdvaja za financiranje riječkog nogometnog prvoligaša ili dvostruko većem iznosu od onog koji je ove godine izdvojen za Riječke ljetne noći.

galeb301
M/V Galeb – ulaganje u riječku kulturu ili razbacivanje sredstvima poreznih obveznika?

U planirana sredstva je već uračunato oko 150.000 dolara koje je Grad Rijeka uplatio za Galeb sredinom godine kao jedini ponuđač na dražbi, a ostatak će se iskoristiti za pregled broda, njegovo dokovanje i neophodne radove na zaštiti od daljeg propadanja sukladno uvjetima ministarstva kulture odnosno konzervatora, kako se navodi u obrazloženju rebalansa.

Ovakvi troškovi već sada ozbiljno opterećuju sredstva koje grad ubire kroz spomeničku rentu. Od ukupnih sredstava namijenjenih za kapitalna ulaganja u objekte kulture, samo na planirane intervencije na Galeb otpada više od trećine predviđenih sredstava. S druge strane, u ovoj godini se zbog neplaniranih troškova za Galeb potpuno odustalo od obnove pročelja u sklopu Starog Grada te obnove pročelja paviljona riječke tržnice. Također, drastično su smanjena i sredstva namijenjena za obnovu upravne zgrade bivše rafinerije šećera.

Razlozi za zabrinutost leže i u činjenici da Grad unatoč velikim sredstvima koja ulaže u brod, formalno-pravno još uvijek nije njegov vlasnik. Dok Trgovački sud ne riješi žalbu Papanicolaua i dok rješenje Trgovačkog suda u Rijeci ne postane pravomoćno, Grad se ne može upisati u registar kao vlasnik.

No, čak i da rješenje suda bude u korist Grada, sve do sada dostupne stručne procjene ukazuju da je brod u gotovo nepopravljivom stanju te bi se troškovi njegove eventualne sanacije mogli popeti do astronomskih 7-8 milijuna eura koje Grad Rijeka nema, a nema ni zainteresiranih privatnih ulagača. S obzirom na vrlo derutno stanje broda, redoviti godišnji troškovi održavanja broda mogli bi u budućnosti dodatno rasti, a riječki porezni obveznici dobiti još jedan fiksni proračunski rashod bez velike nade u skoro osposobljavanje broda za zamišljenu namjenu. (danko švorinić)

13 COMMENTS

 1. radim u lencu i iz prve ruke znam da je galeb ništa drugo nego hrpa ruzine iz kojeg stalno treba ispumpavati more da ne potone.. to je za rezalište i ništa drugo.. obi se dao nagovoriti na ovaj ekstremno glup potez. za tu lovu može npr. kupiti par stanova za sirotinju ili slično.. a uostalom, siguran sam da mlađu generaciju, kojoj pripadam, živo zaboli ona stvar za titom ili bilo kim drugim.., hebali vas ustaše i partizani, srbi i hrvati, lijevi i desni.. crknite svi a nas pustite da živimo i radimo..

 2. u uvjetima kada su zbog rebalansa proračuna smanjena sredstva namijenjena dječjim vrtićima, ulupava se 2 milijuna kuna u neostvarivu investiciju samo zbog fix ideje jednog čovjeka i njegovih mokrih snova o maršalu. sramota!

 3. kako imaju obraza smanjivati sredstva namijenjena vrtićima, a nijedan vrtić već više od 20 godina nisu sagradili???

 4. Spomenik Musoliniju doveo bi bar Talijane, neznam koje turiste ova olupina moze privuci, mozda one s fetišom na ruzinu

 5. a kad smo vec kod diktatora, rijeka u centru ima tri balkona sa kojih su govorila tri svjetska diktatora – Tito, Musolini, D’Annunzio, zar ne bi bilo profitabilnije i neusporedivo jeftinije to prodati turistima? ona ruzina cak da je i dobra ideja, neostvariva je bez astronomskog ulaganja, a novce za to grad NEMA.

 6. naravno, automatski ako ne podrzavas volju Borga si fasist…Zaboli me i za Tita i njegove, tko jos uopce pati za njim osim naseg gradonacelnika, sad recimo da odem u nekakav posjet u Rumunjskoj sigurno bi mi zadnja stvar bila trazit gumenjak na kojem je Caucescu kenjao npr. Ovo je veliki promasaj investicije i ako pameti imaju odvest cu ovu olupinu u rezaliste pa moze i na moj trosak

 7. Ovo je promašena investicija. Rijeci ne treba nikakav Galeb, Tito , Musolini i slične gluposti. Rijeci trebaju nova radna mjesta, za mlade, novi sadržaji,uređenje grada, a ne stvarat nekakav turizam na povijesti totalitarnih režima!!! Sramite se vi koji ste donijeli odluku za kupnju ovog broda. Bez da se struku” nije ništa pitalo! I koji spomenici Musoliniju šta ste vi popizdili, (vi sa takvim komentarima) ! Dizat spomenik čovjeku koji je skoro uništio Rijeku. Nemojte ni u šali pisat bilo bi bolje…, takve gluposti !

 8. ma za turizam treba iskoristiti sve što ljude moze intrigirati. ako njemačka moze nuditi hitlerova skloništa, možemo i mi kumrovec, d’annunzija itd. ali problem je u tome što se ova brodurina financira iz sredstava spomeničke rente namijenjene za spomenike kulture grada rijeke. kakve ima veze galeb s riječkim kulturnim nasljedjem??? drugi problem je sto se brzopleto uslo u nesto za sto su strucnjaci od prvog dana tvrdili da je nemoguce dovesti u uporabno stanje bez golemih investicija. ovako cemo umjesto spomenika kulture dobiti spomenik necijoj gluposti koji ce godinama otplacivati svi stanovnici grada rijeke.

 9. DRAGI SIMPLEX
  VIDI SE DA NEMAŠ POJMA KAKO O POVIJESTI SVOG GRADA, TAKO NI O RIJEČKOJ POLITIČOJ SCENI. OVI LJUDI IZ LISTE ZA RIJEKU NIKADA NISU ZAGOVARALI MUSOLINIJA, NITI IDEOLOŠKI PRIPADAJU DESNICI. NAŽALOST DRAGI SIMPLEX SVOJIM KOMENTAROM DOKAZAO SI DA SI DESNIČAR ALI NE POLITIČKI NEGO RUČNI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here