Home Vijesti Glavobolja i curenje nosa glavni simptomi indijskog soja

Glavobolja i curenje nosa glavni simptomi indijskog soja

1261
0

Glavobolja, grlobolja i curenje nosa su neki od najčešće prijavljivanih simptoma indijskog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Prema istraživanju profesora Tima Spectora, simptomi infekcije tzv. indijskim sojem ili delta varijantom virusa navodno se razlikuju od onih uzrokovanih dosadašnjim varijantama koronavirusa, a sve više oboljelih tvrdi da nisu izgubili osjet mirisa i okusa te nisu imali povišenu tjelesnu temperaturu, nego su osjećali simptome jače prehlade u smislu curenja iz nosa, bolova u grlu i glavobolje.

Podaci su to prikupljeni na osnovi istraživanja na uzorku od više tisuća ispitanika koji su svoje simptome prijavljivali kroz aplikaciju.

“Nemamo dobre vijesti, bilježimo eksponencijalni rast oboljelih, posebno na području sjeverozapadne Engleske i Škotske. Većinom se radi o mladima u dobi od 20 do 29 godina i nešto starijima u dobi od 40 od 49 godina. Mlađa populacija nije procijepljena ili je cijepljena samo jednom dozom, čime se, naravno, ne postiže odgovarajući imunitet. Smrtnost je nešto manja nego kod britanskog soja, no ono što nas mora brinuti jest i dalje i tzv. dugi covid, dakle Velika Britanija definitivno ima problem”, kazao je profesor.

Upravo te nespecifične simptome oboljeli ne pripisuju virusu covid-19 te nastavljaju s uobičajenim životnim i društvenim navikama, odlaskom na posao i zabave, misleći kako se radi o sezonskoj prehladi.

Profesor apelira na nužnost dobivanja druge doze cjepiva te ostanku kod kuće već pri uočavanju prvog simptoma u smislu glavobolje, grlobolje i curenja iz nosa.

90% trenutnih slučajeva u Velikoj Britaniji navodno je povezano upravo s delta varijantom virusa, piše BBC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here