Home Mozaik Golema smrtonosna otrovnica uvukla im se u kuću: ‘Može ubiti i slona!‘

Golema smrtonosna otrovnica uvukla im se u kuću: ‘Može ubiti i slona!‘

23
0

Otrovna kraljevska kobra dugačka 4,8 metara i teška 10 kilograma koja se 10. veljače uvukla u dom jedne obitelji u Krabiju na jugoistoku Tajlanda uhvaćena je nakon žestoke borbe s timariteljima. Kobra je potom stavljena u kavez i odvezena u divljinu gdje je zatim i puštena.

Timaritelj divljih životinja Narongchai Plodpai rekao je da je ta kobra najveća koju je ikad uhvatio. “Kobre su jako opasne. Međutim, veće kraljevske kobre nisu toliko opasne kao manje monocelatne kobre. Njihov otrov nije toliko jak. Imat ćete nekoliko sati da stignete u bolnicu prije nego što ćete umrijeti”, rekao je Plodpai.

O kraljevskoj kobri već smo pisali nekoliko puta. To je najduža i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači “žderač zmija”, a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i “prave” kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7 mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti za nekoliko sati zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio drugu kraljevsku kobru. Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

Previous articleSvi su ludi za Gvardiolom, a legenda Liverpoola poručuje: ‘Svaka mu čast, ali ne trebamo ga‘
Next articleU 22. kolu igre Eurojackpot u Hrvatskoj su osvojeni dobici 5+1 u iznosu od 645.095,60 eura i 5+0 u iznosu od 90.950,90 eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here