Home Vijesti Gradonačelnik i Trgovački sud pogodovali bankama preko 35 milijuna kuna?

Gradonačelnik i Trgovački sud pogodovali bankama preko 35 milijuna kuna?

1629
2

Bivši direktor Brodomaterijala Frane Trošelj je kao gost današnje press konferencije Liste za Rijeku ponovio svoje optužbe usmjerene prema riječkom gradonačelniku i riječkom Trgovačkom sudu te iznio neke podatke koji prema njegovom sudu ukazuju da je Privrednoj banci od strane Grada Rijeke pogodovano još dva puta nakon što je stekla pravo na zatezne kamate u iznosu od 20 milijuna kuna.


Bivši direktor Brodomaterijala Frane Trošelj

U optužbi iznesenoj prije nekoliko mjeseci, Trošelj je ustvrdio kako je PBZ kupnjom potraživanja Grada Rijeke iz stečajne mase u vrlo kratkom roku naplatila potraživanja u cijelosti, ali i ostvarila pravo na naplatu zateznih kamata u iznosu od preko 20 milijuna kuna koje su trebale pripasti Gradu. Na te optužbe je reagirao gradonačelnik Obersnel tvrdnjom kako je istina da je PBZ stekla pravo na zatezne kamate, ali je vrlo upitno hoće li ih naplatiti budući da se isplata zateznih kamata rješava tek u trećem isplatnom redu ukoliko ostane sredstava nakon isplata viših isplatnih redova u stečajnom postupku. Trošelj je danas ustvrdio da gradonačelnik ne govori istinu jer je preostala imovina Brodomaterijala veća od iznosa koji potražuju svi vjerovnici.
– Gradonačelnik Obersnel je potpisivanjem štetnog ugovora oštetio gradski proračun za 20 milijuna kuna koje će PBZ sasvim sigurno naplatiti iz stečajne mase. Javno pozivam gradonačelnika da me tuži ako ne govorim istinu, ustrdio je Trošelj navodeći kao dokaz svoje tvrdnje činjenicu prema kojoj još nisu unovčene nekretnine od oko 30.000 metara kvadratnih u Industrijskoj zoni te 700 metara kvadratnih poslovnog prostora u Ulici Antuna Barca.


Bivša zgrada Brodomaterijala

Prema Trošeljevim saznanjima, Državno odvjetništvo je pokrenulo postupak utvrđivanja eventualnog pogodovanja Grada PBZ-u, no prema njegovim riječima PBZ-u se uskoro pogodovalo još dva puta, ali ovog puta štetu nije pretrpio sam Grad nego komunalna i državna poduzeća. Naime, Trgovački sud u Rijeci PBZ-u priznaje isplatu 15.635.219,00 kuna kao vjerovniku prvog višeg isplatnog reda iako se iznos odnosio na usluge iznajmljivanja poslovnog prostora što prema zakonu spada u treći viši isplatni red. Trošelj tvrdi i kako odluka nije objavljena u Narodnim novinama kako predviđa stečajni zakon, a kao posebno skandaloznu činjenicu navodi kako je sve doneseno u kancelariji direktorice PBZ-a u Rijeci Vesne Badurina uz prisustvo stečajne sutkinje Ljiljane Ugrin. Na istoj sjednici donesena je odluka da se ostatak novca nakon izvršene diobe u iznosu od 20 milijuna kuna oroči na računu PBZ-a umjesto da se isplate vjerovnici trećeg isplatnog reda među kojima su i poduzeća u vlasništvu Grada Rijeke.

Na tiskovnoj konfenciji su govorili i članovi predsjedništva Liste za Rijeku Zlatko Moranjak, koji je ustvrdio kako će Lista za Rijeku ustrajati na raščišćavanju svih okolnosti ove afere te Predrag Blečić, koji je rekao kako nije čudno da Hrvatska ima problema s poglavljem pravosuđa u pristupu EU pored ovakvog stanja u sudstvu te poručio kako će stranka, ukoliko se vrlo skoro ne krene s raščišćavanjem ovog slučaja, o svemu obavijestiti međunarodnu javnost putem zastupnika EFA-e u EU parlamentu. (rd)

Previous articleKvarnerska rivijera: Opatija, Hajduk, Istra 1961 i Osijek osigurali četvrtfinale
Next articleMladost bolja i u uzvratu

2 COMMENTS

  1. da, banka se nece naplatit.. mos mislit. jer su u bankama menadzeri lumeni ko u gradu pa ulazu pare u gubitke. o boze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here