Home Vijesti Gradonačelnikov kolegij o izgradnji kružnih tokova

Gradonačelnikov kolegij o izgradnji kružnih tokova

1041
4

Grad Rijeka će nastaviti suradnju Građevinskim fakultetom na provedbi provedbi znanstveno-istraživačkog projekta “Korelacija oblikovnosti i sigurnosti u raskrižjima s kružnim tokom prometa”, kojim su se analizirale postojeće i potencijalne lokacije za kružna raskrižja uz definiranje smjernica za njihovo projektiranje, sve uz uvažavanje specifičnih riječkih prometnih uvjeta.

Analiza postojećih kružnih raskrižja u Osječkoj i Radničkoj ulici pokazala je da oba raskrižja doprinose protočnosti u gradskoj mreži prometnica. Provedena je i analiza šest mogućih lokacija raskrižja na glavnoj gradskoj mreži te je zaključeno kako bi kružna raskrižja mogla doprinijeti protočnosti i sigurnosti prometa u Ulici A. Barca, na raskrižju Janka Polić Kamova – Šetalište XIII. Divizije (Plumbum), te na raskrižju ulica Tome Strižića – Vjekoslava Dukića (prilazu Sušačkoj bolnici). Nepogodnima za raskružja pokazala su se raskrižja na Orehovici te raskrižje Zametska – Liburnijska – Zvonimirova (Krnjevo). Raskrižje I. Ć. Belog – B. Vidasa – Braće Monjac (centar Zameta) ostaje za daljnju analizu, jer se radi o složenom raskrižju koje nije moguće riješiti nekim od uobičajenih tipova kružnog raskrižja.

Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca istaknuo je kako će se temeljem ovog projekta ići i u izmjene Detaljnog plana uređenja Sveučilišnog kampusa i Kliničkog bolničkog centra, kako bi se omogućila izgradnja raskružja. Gradonačelnik Obersnel podsjetio je Generalnim urbanističkim planom predviđena izgradnja većeg broja kružnih raskrižja, no za njih u Rijeci na brojnim lokacijama postoje razna ograničenja, što pak ne znači da ih Grad Rijeka neće primjenjivati na mjestima gdje struka potvrdi da će se njima povećati protočnost prometa.

4 COMMENTS

 1. u svakom trenutku u svakom pogledu sve više napreduju. prošli tjedan su otkrili internet, a ovaj – kružne tokove.

 2. Oberšljem konstatira da kružni tokovi nisu ni brza ni jednoastvna rješenja za izfraditi!
  Koja budala. Jedino u svkijetu valjda u Rijeci je to kao tako. Tu je mislio možda na to da je Rijwekq izgrađena pa da nema svugdje više mjesta za kružni tok, mada najčešće ima dovoljno mjesta. Inače studioju o kružnim tokovima je izradio već ranije ing PIlepić s građevnog fakluteta i dao je Gradu Rijeci besplatno, ali Oberšljem to zanemaruje i prešućuje jer nije ta studija onak kao njegova, pa tek sad hože da sam ispadne moderan s kružnim tokovima.
  Ober os svega napravi omču za riječane, pa tako i od najobičnijeg kružnog toka, koji njemu nije ni brzo ni jednostavnaje. Vidimo. Kaže on.

 3. Mogli su barem napisati da su ta rješenja radili studenti sa Građevinskog fakulteta.

  Student koji je izradio rješenje jednog od prihvaćenih rotora.. 😀

  Pozdrav!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here