Home Vijesti Gradska blagajna u minusu 166 milijuna kuna!

Gradska blagajna u minusu 166 milijuna kuna!

1119
1

Grad Rijeka je za 2011. godinu planirao Proračun u visini 935,4 milijuna kuna, ostvaren je u visini od 769.409.677 kuna, dok su rashodi, usprkos rebalansu te brojnim smanjenjima realizirani s 818.346.467,22 kuna. Manjak prihoda tekućeg razdoblja iznosi 48.936.790,05 i te su financijske obaveze u ovu godinu zbog čega su unaprijed znatno reducirane planirane aktivnosti u 2012. godini. Rezultat je to godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna koji je danas s gradonačelnikovog kolegija upućen prema gradskim vijećnicima.


Nikola Ivaniš

Katastrofalne financijske pokazatelje za Radio Trsat su komentirali i čelnici riječke opozicije. Nikola Ivaniš (PGS) smatra kako se godinama znalo se da u gradskom budžetu postoji deficit, ali su gradski oci to pokušavali minorizirati.
– Činjenica je da se svaki dan smanjuje broj onih koji uplaćuju u Gradski proračun, zatvaraju se trgovine, zatvaraju se obrti smanjuje se broj radnih mjesta…Grad Rijeka je podcijenio značaj borbe za svako radno mjesto, nije se borio za svako radno mjesto, i nije spriječio zatvaranje mnogih radnih mjesta, poručuje Ivaniš koji misli kako bi u vremenima ovakve krize manje energije trebalo usmjeravati u aktivnosti poput Karnevala, a više u dovođenje novih investicija koje garantiraju otvaranje novih radnih mjesta.


Danko Švorinić

Čelnik Liste za Rijeku Danko Švorinić misli kako je aktualno stanje rezultat desetljeća pogrešne politike koja se koncentrirala isključivo na trošenje umjesto na punjenje gradskog proračuna.
– Aktualni gradonačelnik i aktualna gradska vlast su u zadnjih desetak godina mandata napravili preko milijardu kuna duga pa danas Grad Rijeka godišnje plaća 50 milijuna kuna samo za kamate. Umjesto novih investicija i radnih mjesta rezultat je manjak od 15.000 stanovnika, a što također itekako utječe na proračunske prihode, smatra Švorinić koji se slaže da na lošu ekonomsku situaciju u gradu utječe i svjetska kriza ali su ti utjecaji u Rijeci podebljani antipoduzetničkom politikom koja danas nema rješenje ni za jedan izazov pred kojim se nalazi grad.(rd)

1 COMMENT

  1. Svakako da ova kriza u gradskom proračunu je kvalitetno obrađena i detektirana od dr.Ivaniša i g.Švorinića.HDZ će problem prezentirati u gradskom vijeću, a vlast u liku i djelu druga Obersnela će u standardnom stilu prebaciti na svih krivicu, osim na vlast, što je razumljivo, ali bez podloge u činjenicama, jer dobro je primjetio g.Švorinić da se samo gleda kako potrošiti novac iz proračuna, a dodao bi, ne stvaraju se uvijeti da grad u okviru svojih zakonskih ovlasti nađe investitore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here