Home Vijesti Gradsko vijeće Grada Rijeke će grad rezolucijom proglasiti sigurnim mjestom za žene

Gradsko vijeće Grada Rijeke će grad rezolucijom proglasiti sigurnim mjestom za žene

102
0

Riječki SDP predložio je donošenje rezolucije o proglašenju Rijeke sigurnim mjestom za žene te će se ta inicijativa naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća u četvrtak.

U prijedlogu rezolucije je poticanje Grada Rijeke da aktivno i promptno radi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja i osiguranju pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

Nadalje, predlaže se da se učinkovitije evidentiraju takvi slučajevi nasilja, osigura edukacija o tome svih nadležnih tijela i drugih dionika, da se primjenjuje politika nulte tolerancije za seksističko oglašavanje i osvješćuje javnost o rodno uvjetovanom nasilju preko komunikacijskih kampanja kojima je cilj informiranje žrtava nasilja o načinima i mjestima dobivanja pomoći i potpore.

SDP-ov gradski vijećnik Željko Jovanović je na konferenciji za novinare istaknuo da SDP time jasno pokazuje smjer u kojem želi da Rijeka ide na polju rodne ravnopravnosti i prava žena. Također je pozvao sve druge općine, gradove i županije da slijede primjer Rijeke.

“Rezolucija je politička izjava o vrijednostima za koje ćemo se zalagati, promicati ih i štititi te od toga nećemo odustati”, naglasio je Jovanović, izrazivši nadu da će njen tekst biti usvojen jednoglasno na Gradskom vijeću.

“Rezolucija je poruka svim muškarcima i organizacijama koje kroz različite verbalne makinacije i manipulacije zazivaju čedne žene iz prošlog vremena, poslušne i muškarcu podređene. Ovo je naš odgovor raznim klečavcima na trgovima i moliteljima ispred bolnica, da Rijeka neće ići smjerom svođenja žena na obespravljeni objekt, na sredstvo zadovoljavanja muškarčevih potreba”, istaknuo je SDP-ovac.

SDP-ova gradska vijećnica Ivana Prica ilustrirala je potrebu inicijativa poput ove rezolucije u porastu nasilja nad ženama i slučajeva femicida.

Samo u 2022. godini dogodilo se 13 femicida, a u posljednjih dvadesetak godina bilo ih je oko 400, rekla je. Unatoč tome, ističe, hrvatski zakoni nikako da tretiraju femicid kao zasebno kazneno djelo.

Mnoge žene su žrtve silovanja, nasilja, spolnog uznemiravanja. Osjetne su razlike u prosječnim plaćama muškaraca i žena. Problem je nemogućnost obavljanja pobačaja zbog učestalog pozivanja liječnika na priziv savjest, kao i menstrualno siromaštvo, pri čemu si žene ne mogu priuštiti menstrualna pomagala, navela je Prica.

Previous articleUhićen muškarac (60) koji se kod Rovinja družio s maloljetnicima i davao im marihuanu
Next articleMotociklist se na zabilaznici zabio u BMW, umro je danas u bolnici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here