Home Vijesti Gradsko vijeće na rubu kvoruma prihvatilo izvješće o izvršenju riječkog proračuna u...

Gradsko vijeće na rubu kvoruma prihvatilo izvješće o izvršenju riječkog proračuna u prvih šest mjeseci

462
0

Gradsko vijeće Grada Rijeke prihvatilo je polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna, koji je pokazao kako su u prvih šest mjeseci prihodi ostvareni s 36,9%, a rashodi s 38,0% godišnjeg plana. Cijela sjednica održana je na rubu kvoruma budući da je u redovima parlamentarne većine zbog spriječenosti nedostajalo 3 vijećnika što je ukupno jedan manje od 19 vijećnika potrebnih za kvorum. Iako za to nije bilo neposrednog povoda, vijećnici HDZ-a pokušali su izlaskom iz vijećnice kvorum srušiti ali ih u toj namjeri nije podržao nezavisni Marinko Koljanin. On je svojim ostankom na sjednici osigurao kvorum ali i potreban 19. glas za prolazak Odluke o polugodišnjem izvršenju proračuna.

Gradski vijećnici redom su osudili vandalski čin kojim je sinoć napadnuta nekretnina zamjenika riječkog gradonačelnika Nikole Ivaniša. Između ostaloga, istaknuto je kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga treba iznijeti na civiliziran način.

Iznoseći podatke o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za prvih šest mjeseci ove godine gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se Polugodišnji izvještaj odnosi na plan proračuna usvojen u prosincu prošle godine, s obzirom na to da je Rebalans proračuna usvojen u srpnju, nakon što je širenje bolesti COVID – 19 već izazvalo ogromne posljedice na ukupnu gospodarsku aktivnost na svjetskoj razini. Nastupom pandemije u Republici Hrvatskoj, Vlada je donijela hitne mjere pomoći gospodarstvu, među kojima i one koje se direktno odražavaju na smanjenje prihoda Proračuna Grada Rijeke poput obustave, odgode, djelomičnog ili potpunog oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak, spomeničke rente i turističke pristojbe.

Istovremeno je i gradonačelnik donosio zaključke vezane za mjere pomoći svima koji su pogođeni pandemijom. Mjere su se odnosile na odgodu, umanjenje ili potpuno oslobađanje od plaćanja gradskih prihoda, od zakupnina za poslovne prostore, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za uporabu javnih gradskih površina, zatezne kamate i dr. Donesene su i odluke o neplaćanju roditelja za boravak djece u vrtićima i produženom/cjelodnevnom boravku u osnovnim školama. Utvrđene su mjere štednje kako bi se proračunska potrošnja smanjila u skladu sa smanjenim priljevom prihoda te izrađen Rebalans proračuna.

Ukupni prihodi i primici ostvareni u prvih šest mjeseci 2020. godine iznose 486.936.099 kuna ili 36,9% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci proračuna 488.012.841 kuna ili 38,0% godišnjeg plana. Konsolidirani manjak iznosi 1,1, milijun kuna, a ovako mali manjak u odnosu na pad prihoda je rezultat drastičnih smanjenja rashodovne strane jer se odustalo od mnogih aktivnosti i programa koji nisu od presudne važnosti. Jedine skupine prihoda koje su veće u odnosu na prethodnu godinu su prihodi od pomoći i primici od zaduženja što je povezano s investicijama, prvenstveno u kulturnu infrastrukturu, koje se financiraju iz navedenih prihoda.

Vijećnik Josip Ostrogović je ispred kluba vijećnika HDZ-a istaknuo kako su, u usporedbi s istim razdobljem protekle godine, rezultati lošiji na prihodovnoj i rashodovnoj strani.
„Realizacija proračuna iz godine u godinu u prvom polovici godine sve lošija, što ne možemo pripisati sam padu PDV-a na nacionalnoj razini uzrokovanoj samo epidemijom koronavirusa, već razloge trebamo tražiti u lanjskim godinama i lošim odlukama. Sukus svega je da Grad Rijeka loše upravlja proračunom, što je rezultat deficita još iz prošlih godina, a ova kriza nas je samo dotukla“, istaknuo je vijećnik Ostrogović.

Navodeći primjere za svoje tvrdnje, vijećnik Ostrogović je istaknuo kako nisu završeni radovi u kompleksu Benčić, koji su trebali biti perjanica projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, po njemu preskupo ulaganje u Kazališni park, kao i činjenicu da su ukupne dospjele nepodmirene obveze Grada na zadnji dan lipnja iznosile preko sto milijuna kuna, dok je za 36 milijuna kuna plaćanje dospjelo više od godinu dana.

Vijećnik Hrvoje Burić (NL Bura) ukazao je kao stanje ukupnih nenaplaćenih potraživanja Grada za prvih šest mjeseci iznosi 170,3 milijuna kuna. Istaknuo je kako smatra da se sredstva proračuna neracionalno troše, a kao primjer je naveo da se umjesto u kupovinu zgrade Teatra Fenice, sredstva izdvajaju za obnovu broda Galeb.

Vijećnik Duško Milovanović (SDP) istaknuo je kako valja čitati opise projekata, poput uređenja Kazališnog parka, gdje je popisano što sve uključuje investicija te da, smatraju li vijećnici da se u bilo kojem slučaju radi o nelegalnom poslovanju, trebaju obratiti nadležnim institucijama.

Vijećnica Petra Karanikić istaknula kako vijećnici kluba SDP-Laburisti-SDSS, s obzirom na iznenadne okolnosti koje su nas zatekle zbog širenja bolesti COVID-19, smatraju da možemo biti djelomično zadovoljni sa stanjem, iako će se prava slika vidjeti tek u narednom razdoblju.

„Unatoč mjerama štednje i evidentnom smanjenu prihoda, nastojalo se maksimalno rastereti građane Rijeke kako smanjenjem tako i neplaćanjem određenih obveza, sve kako bi u da što manjoj mjeri osjetili utjecaj krize“, kazala je vijećnica Karanikić, istaknuvši kako su unatoč krizi nastavljeni važni infrastrukturni i kapitalni projekti te implementacija različiti projekti financirani iz EU fondova.

Gradsko vijeće podržalo je izvještaj o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci jednoglasno, no u vrijeme glasovanja u dvorani nije bilo vijećnika HDZ-a te Hrvoja Burića (NL Bura), koji su sudjelovali u raspravi o ostvarenju proračuna.

Prihvaćeno je i izvješće o radu gradonačelnika u istom razdoblju, a vijećnici Hrvoje Burić (NL Bura) i nezavisna vijećnica Ivona Milinović istaknuli su kako smatraju da izvješće ima manjkavosti, budući da nisu navedeni svi događaji koji se tiču, primjerice, projekta Europske prijestolnice kulture, Urbane aglomeracije Rijeka ili pak uređenja autobusnog kolodvora.

Gradski vijećnici većinom su glasova odbili ponudu u visini od 11,5 milijuna kuna za korištenje prava prvokupa zgrade kazališta Teatra Fenice. Ponudu je u ime vlasnika, tvrtke Rijekakino, podnio stečajni upravitelj, a Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave ostvaruje pravo prvokupa budući da se radi o nekretnini sa svojstvom kulturnog dobra.

Kako je tijekom aktualnog sata istaknuo gradonačelnik Obersnel, iako bi cijena od 11,5 milijuna kuna bila prihvatljiva u nekim drugim okolnostima, u trenutnoj situaciji nije moguće izdvojiti tolika sredstva. Posebice što stečajni zakon traži da iznos plati unutar dana, a jedini načini koje bi Grad mogao eventualno iskoristiti su ili plaćanje na rate ili zaduživanje. Gradonačelnik je kazao kako se nadao da će možda doći do dogovora sa Primorsko-goranskom županijom, no i oni imaju istu odluku o odbijanju ponude na današnjoj sjednici Skupštine.

Gradonačelnik je ukazao na činjenicu da, ako nitko ne podnese ponudu za kupnju, stečajni upravitelj je dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. No, ukazao je kako se ne radi samo o izdvajanju sredstava za kupnju, već i ulaganje u zgradu, za što bi prema prvim procjenama trebalo izdvojiti oko 25 milijuna kuna.
„U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Odluka o odbijanju ponude za ostvarivanje prava prvokupa je donesena s 19 glasova za, protiv je glasovala nezavisna vijećnica Ivona Milinović, a suzdržan je bio vijećnik Hrvoje Burić (NL Bura).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here