Home Vijesti Gradsko vijeće protiv privatizacije 3.maja

Gradsko vijeće protiv privatizacije 3.maja

1218
0

Raspravljajući o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Brodogradilište 3. maj, Gradsko vijeće istaknulo je važnost njegova opstanka i dalo podršku novoj upravi. Od Vlade, čiji predstavnici iako pozvani da pojasne odluke vezane uz budućnost 3. maja, nisu došli na sjednicu Gradskog vijeća, zatraženo je da ne dopusti privatizaciju brodogradilišta u sadašnjim nepovoljnim tržišnim uvjetima.

Unatoč tome što Grad Rijeka nije formalno-pravno nadležan za poslovanje brodogradilišta, budući da se radi o tvrtki koji je generator razvoja riječkog gospodarstva i ima nekoliko tisuća zaposlenika, o zabrinjavajućem stanju u tom gospodarskom subjektu raspravljalo je Gradsko vijeće, a prije njega i Poglavarstvo. Na sjednicu je pozvan potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji nije obavijestio o razlozima svog nedolaska u Rijeku, dok je iz Ministarstva gospodarstva stigao dopis u kojem stoji kako će o svim informacijama vezanim uz 3. maj i naporima Vlade da ga spasi, Gradsko vijeće izvijestiti Vesna Buterin. Kako se radi o vijećnici Gradskog vijeća, predsjednica Vijeća Dorotea Pešić-Bukovac istaknula je kako Buterin može nastupati kao gradska vijećnica, ali ne i kao predstavnica ministarstva.

Za razliku od predstavnika Vlade, sjednici je prisustvovali Uprava i Radničko vijeće 3. maja, župan Zlatko Komadina, predstavnici sindikata te županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Župan se založio za državni intervencionizam kako bi se spasilo brodogradilište, a predstavnici GSV-a i Radničkog vijeća pozvali su Gradsko vijeće da nadiđe stranačke razlike i pošalje zajednički zahtjev Vladi da zaustavi najavljenu trenutnu privatizaciju brodogradilišta.

Grad Rijeka neće se trajno odreći komunalne naknade

Gradski vijećnici gotovo su jednoglasno dali podršku novoj upravi tvrtke te od Vlade zatražili primjenu ugovaranja novih brodova za hrvatske brodare, kao hitnu mjeru prevladavanja nastale situacije. Također, bili su jednoglasni da Grad neće odustati od Generalnog urbanističkog plana, odnosno neće dopustiti prenamjenu zone brodogradilišta, kao zaštitu od eventualno zainteresiranog špekulativnog privatnog kapitala. Vijećnici HDZ-a bili su protiv stava da se Vlada nije dobro pripremila na pregovore s EU po pitanju brodograđevne industrije, a nisu bili ni za to da se napusti model hitne privatizacije. Pojašnjavajući podršku Vladi, Vesna Buterin (HDZ) kazala je kako Vlada iza sebe ima referencu, odnosno izvlačenje Viktor Lenca iz stečaja, dodavši kako njezin klub vijećnika smatra kako se sve zainteresirane strane moraju aktivno uključiti u rješavanje krize i predložiti moguća rješenja. Između ostaloga, klub HDZ-a predložio da se Grad Rijeka odrekne 6 milijuna kuna komunalne naknade.

Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je kako Grad Rijeka nikad nije postavljao pitanje oko naplate komunalne naknade, dodavši kako 6 milijuna kuna naknade ne igra preveliku ulogu u nekoliko milijardi vrijednim poslovima koje brodogradilište obavlja. Grad Rijeka odgodit će naplatu, ali se neće trajno odreći prihoda od komunalne naknade, jer ako se brodogradilište proda, moći će se od budućeg vlasnika tražiti plaćanje, a sredstva podijeliti radnicima, kao što je to već bio slučaj. Osvrćući se na konstataciju da u materijalu za raspravu nisu ponuđena rješenja, kazao je kako nije bila intencija nuditi recepte za rješenja, već kroz političko tijelo kao što je Gradsko vijeće upozoriti kako je odluka o budućnosti 3. maja prvenstveno politička odluka. (tekst i foto: rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here