Home Vijesti Obersnel: Niža cijena nafte nije dovoljan razlog za pojeftinjenje autobusnih karti

Obersnel: Niža cijena nafte nije dovoljan razlog za pojeftinjenje autobusnih karti

1483
1

Vijećnik Željko Glavan upitao je gradonačelnika na aktualnom satu hoće li Autotrolej i Energo, nakon pada cijene nafte, smanjiti cijene usluga javnog gradskog prijevoza i grijanja. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako Energo dulji niz godina nije mijenjao cijene grijanja, prije svega što Hrvatska energetska regulatorna agencija nije dala suglasnost na povećanje cijena, pa Energo i sa sadašnjom cijenom ostvaruje gubitke u djelatnosti toplinarstva. Što se tiče cijene autobusnih karti, činjenica da je došlo do smanjenja cijene nafte ne može biti dovoljan razlog za smanjenje cijena javnog gradskog prijevoza, što se može postići jedino povećanjem subvencije iz gradskog proračuna, odnosno odustajanjem od neke druge stavke iz proračuna. Naime, Autotrolej je trošak za gorivo u 2008. godini od 32,9 milijuna kuna kalkulirao s cijenom benzina od 8 kuna. Cijena se u ovoj godini kretala od 8 do 9,93 kuna, a ostane li na sadašnjoj razini od 7,27 kuna, Autotrolej će i dalje imati trošaa veći za 1,5 milijuna kuna od planiranog. Hoće li cijene za građane ovih i drugih usluga u 2009. godini biti veće, ovisit će o cijenama struje, nafte i plina. 
 
Tomislava Zečević-Pedić (HDZ) upitala je gradonačelnika je li mu savjest čista zbog 500 tisuća kuna, koje TD Rijeka promet mora platiti zato što je Općinski sud u Rijeci donio presudu da bivši rukovoditelj Sektora cestovnog terminala Klement Grbac mora biti vraćen na posao te mu moraju biti plaćene izostale plaće. Obersnel je kazao kako mu je savjest čista i mirna, napomenuvši kako isplata ne iznosi 500 tisuća kuna, već nešto više od 100 tisuća kuna, za sudske troškove. Naime, nakon otkaza Grbcu, na njegovo mjesto nije zaposlen drugi radnik, pa da je ostao na radnom mjestu, dobivao bi plaću koja mu je sad isplaćena kao naknada. (rijeka.hr)

1 COMMENT

  1. Imam jedan prijedlog, neka penzići plate 50 kn mjesečnu pokaznu kartu (poput studenata) , ionako oni najviše koriste gradski javni prijevoz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here