Home Vijesti Grlić Radman: Danas smo s Italijom potpisali povijesni ugovor o razgraničenju

Grlić Radman: Danas smo s Italijom potpisali povijesni ugovor o razgraničenju

209
0

Hrvatska i Italija potpisale su danas u Rimu Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ocijenivši taj dokument kao povijesni za odnose dviju zemalja.

‘Danas smo potpisali povijesni Ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva’, izjavio je šef diplomacije nakon sastanka s talijanskim kolegom Luigijem di Majom.

Grlić Radman je potpisivanje sporazuma nazvao zaglavnim kamenom u odnosima Hrvatske i Italije:

‘Ovim Ugovorom sporazumno smo utvrdili crtu razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između dviju susjednih i prijateljskih država i tako na trajnim osnovama uredili pitanje razgraničenja s Italijom u skladu s međunarodnim pravom. Njime se kao granica potvrdila već postojeća crta razgraničenja naših epikontinentalnih pojaseva na morskom dnu i podzemlju. Određivanjem te granice Hrvatska i Italija učvrstit će međusobnu suradnju na Jadranskom moru, na Jadranu, našoj zajedničkoj kulturnoj, povijesnoj, geopolitičkoj baštini’, istaknuo je Grlić Radman.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska i Italija imaju veliku odgovornost kada je u pitanju zaštita morskog okoliša, održivo korištenja mora i njegovih prirodnih resursa.

Zato je ovaj sporazum od povijesne važnosti za odnose dviju zemalja, ‘ali i paradigma u europskom kontekstu’, kazao je Grlić Radman.

Također je podsjetio da dvije zemlje dobrosusjedsku suradnju u sjevernom Jadranu razvijaju i sa Slovenijom u sklopu trilaterale uspostavljene u prosincu 2020. u Trstu.

U odnosu na ZERP, Isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru Hrvatskoj donosi dva nova prava: izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Previous articlePolicija izdala detaljne upute za navijače uoči finala Kupa na Poljudu
Next articleUkrajinci oduševljeni američkom pošiljkom, promjena na bojištu već se osjeti: ‘Bliže smo pobjedi!‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here