Home Kolumne Gužva u šesnaestercu

Gužva u šesnaestercu

2042
4

Veliku je zbrku i gužvu u dijelovima Kukuriku koalicije unijela informacija objavljena u lokalnom dnevniku prema kojoj se SDP-HNS-HSU-IDS koalicija u 8. izbornoj jedinici raspala na dva dijela te će na izbore izaći s dvije liste: SDP-HNS i HSU-IDS. Informacija je samo djelomično točna.

Istina je da u Istri i Kvarneru četveročlana koalicija neće izaći sa zajedničkom listom ali je u taboru SDP-IDS dogovorena drukčija kombinacija. Na jednoj zajedničkoj listi će se pojaviti kandidati SDP-a i IDS-a, a na drugoj HSU i HNS. Na ovaj način su se jači igrači u 8. izbornoj jedinici riješili slabijih i HNS i HSU doveli u nezgodnu poziciju. Naime, gotovo je posve nemoguće da slabija lista osvoji više od jednog zastupnika pa se postavlja pitanje hoće li prvo mjesto pripasi narodnjacima ili umirovljenicima. Iz ove izborne jedinice se u Sabor namjerava plasirati čelnik HSU-a Silvano Hrelja kojemu organizacija na terenu nakon pojave alternativnih umirovljenika stoji sve lošije. Mogući dogovor mogao bi ići u smjeru HNS-ovog žrtvovanja lokalne stranačke organizacije, a za uzvrat bi Hrelja za saborski mandat mogao žrtvovati interese HSU-a u ostatku Hrvatske u korist HNS-a.

Podjela Kukuriku koalicije stvorit će još veću gužvu u 8. izbornoj jedinici u kojoj šanse za ulazak u hrvatski parlament osim ove grupacije vide još najmanje 4 stranke ili koalicije.

Tu je prije svega HDZ koji će se umjesto za 3 ovoga puta boriti za 2 zastupnika što znači da bi u Sabor mogao ući tek 1 HDZ-ovac iz kvarnersko-riječkog dijela izborne jedinice.

Koalicija Liste za Rijeku i Akcije mladih u kvarnersko-riječkom dijelu jedinice dobija i drugog zastupnika ali ga gubi u Istri. Ovu koaliciju bi do izbora još mogle podržati i neke istarske ekološke organizacije i pojedinci s kojima se intenzivno razgovara.

Nakon što su istraživanja pokazala kako Ladonja u Rijeci i Kvarneru ipak nije uhvatila korijenje u ovoj su stranci odlučili sve karte baciti na Istru. I Ladonja ima realne šanse za prelazak izbornog praga.

Istraživanja pokazuju da su blizu magične brojke od 5% i Hrvatski laburisti. Neka istraživanja im daju nešto ispod 4%. Ipak, Lesar će do Sabora pokušati preko svog Međimurja, a teško da će u narednih nekoliko mjeseci Laburisti uspjeti isprofilirati prepoznatljive ljude i u Rijeci i Istri. (rd)

4 COMMENTS

 1. KUKURIKU sigurno puši izbore uz ovakvo”aktivno djelovanje”.
  Da nema dnevnih novina ne bi znali ni da postoje, šta su to konkretno dali, ponudili u zadnjih 6.mjeseci?

 2. KUKURIKU, KUKURIKU, HEBO SVOJU SLIKU. !!!
  KUKURIKU PIJETLI POJU, HEBO SLIKU SVOJU !!!
  …he, he, he…dolazim na svoje….gužva u 16-ercu među našim vrlim, pametnim, domoljubnim, nekorumpiranim, socijalno osjetljivim političarima – produkti prošloga sustava….

 3. Koliko već postoji taj Kukuriku-savez, a osim imena restorana ništa se nisu u stanju dogovoriti. Jalove rasprave oko pozicija, funkcija i fotelja, a zapravo pokazuju svu svoju nesposobnost. I oni bi vodili državu!!!
  Sjećam se euforije 90-ih kada smo ponosno vjerovali u bolju budućnost. Razočarao sam se. Sjećam se i 2000-te i vjere u promjene jer su se oporbenjaci, kao, dogovorili. RAZOČARANJE!!!! Koalicija šestorke, pa petorke, pa četvorke (btw, koliko ih je na kraju bilo???). Pokazali su svu svoju nesposobnost jer su morali misliti na bezbroj ego-manijaka, a nisu bili u stanju donijeti niti jednu odluku. Evo ih opet! Ne hvala. Pogotovo ne ovi koji moj grad vide kao izborno mjesto, bunker koji im pruža zaštitu, a ne kao grad i građane kojima treba pomoći u razvoju.
  KUKURIKU – KUKU RIJECI!

 4. @borna: ponudili su ministarske kadrove.
  @dosta je bilo: 2000 sam se ISKRENO nadao da će održati SAMO jedno predizborno obećanje, a to je bilo da će se “obračunati sa čudnovatom privatizacijom”. Sada se između redaka čita da TADA nije bilo vrijeme… hebat ga, i oni su trebali uzeti svoju pinku… Gade mi se i jedni i drugi i treći…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here