Home Vijesti Haludovo – hoteli pretvoreni u ruševine

Haludovo – hoteli pretvoreni u ruševine

231
0

Nekadašnji biser domaćeg turizma, hotelski grad Haludovo na otoku Krku, već je desetak godina grad duhova. Pravi primjer privatizacijske priče na hrvatski način. Hoteli su već desetak godina ne samo zatvoreni nego pretvoreni u ruševine. Nakon dugo vremena pojavio se i vlasnik, no u Haludovo ništa nije uložio.

Vlasnik Haludova, bogati Armenac Ara Abramian, poručuje pak da mu državne i lokalne vlasti onemogućavaju gradnju velebnoga turističkog kompleksa. U javnosti se već godinama stvara dojam da su njegove namjere sumnjive. Svi ga često prozivaju, od sindikata do državnih i lokalnih vlasti, a nikada se nije čula njegova strana priče. Danas smo napokon i to dočekali – odlučio je progovoriti.

U Haludovo je namjeravao uložiti 200 milijuna eura i pretvoriti ga u elitni turistički raj. Deset godina poslije, lokalnu i državnu vlast proziva da su ga u tome sustavno sprječavale. Bivša vlast nije imala volje ili se bojala donijeti odluku, ne znam zašto, imam puno pitanja. Zar Vlada želi nanijeti štetu državi, lokalnom stanovništvu?

Godine 2002. kupio je, kaže, većinski paket dionica kako bi sagradio elitni kompleks vrijedan dvjesto milijuna eura. No ubrzo mu je oduzeto 76 tisuća četvornih metara zemlje. Sud presuđuje: zemlja nije ni trebala ući u privatizaciju. Oteli su mi dio zemlje, ne daju mi plažu u koncesiju, a ja neka gradim. Uzeli su zemlju oko hotela, nije moja, parkiralište nije moje. Zaista čudno, izjavio je Abramian.

Kamen spoticanja bila je i plaža uz hotele. Vlasnik je tražio da dio bude zatvorenog tipa, no općina nije pristala. I tako je Haludovo počelo propadati. Hoteli su se zatvarali, pretvarali u ruševine. Kao da je ovdje bio rat, kažu turisti.

A davnih sedamdesetih ondje je plesao svjetski jet-set. U to vrijeme – dašak zapadnoga glamura. Danas Haludovo živi samo s uspomenom na neke bolje dane.(HRT)

Previous articleStiže novi toplotni udar
Next articlePrijava zbog gospodarskog kriminala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here