Vijesti

Hasanbegović: Rijeka će u meni imati pouzdanog suradnika

Hasanbegović: Rijeka će u meni imati pouzdanog suradnika

MK_RI_4.4.2016_3U ponedjeljak, 4. travnja 2016. godine u Ministarstvu kulture održan je sastanak ministra kulture dr.sc. Zlatka Hasanbegovića i gradonačelnika grada Rijeke g. Vojka Obersnela. Uvodno je ministar naglasio kako želi „još jednom čestitati čitavom timu grada Rijeke na uspješno predstavljenoj kandidaturi za projekt Europske prijestolnice kulture kojoj je ključni nositelj grad Rijeka te je zajednički interes cijele Republike Hrvatske“. Ministar je istaknuo i kako će „grad Rijeka u Ministarstvu kulture i u meni osobno imati pouzdanog suradnika u nadolazećem razdoblju te je potrebno stvoriti pozitivno i radno ozračje“.

Kako bi se razjasnio navod iz Prijavne knjige grada Rijeke gdje se govori o potpisanom Pismu namjere kojim se Ministarstvo kulture obvezuje na direktno sufinanciranje projekta u iznosu od 10 mil eura, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke g. Ivan Šarar je naglasio kako „formalno potpisanog pisma nema, nego je taj iznos proizašao iz zajedničkog dogovora svih gradova koji su sudjelovali u finalnom izboru“. Vezano uz sufinanciranje projekta, zaključeno je kako glavna polazišna točka u kvalitetnom razvoju projekta trebaju biti dobre prakse europskih gradova, a zajednički cilj je slijediti primjere poput Košica ili Guimarãesa koji su povukli značajna sredstva iz europskih fondova. U tom smislu gradonačelnik Obersnel je potvrdio kako je grad Rijeka svjesna velikih potencijala i raspoloživih sredstava u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova te je najveći dio kapitalnih troškova projekta Europska prijestolnica kulture planirano financirati iz tih izvora. Dodao je kako je „uzevši u obzir značajna sredstva koja će biti potrebno uložiti u razvoj programa potrebno osigurati nacionalni udio te će u vrlo kratkom roku grad Rijeka isporučiti detaljne troškovnike koji će biti temelj za daljnje procjene.“

Projekt Europske prijestolnice kulture donosi dobrobit užoj i široj lokalnoj zajednici, pa je tako bilo riječi i o projektima koji su vezani uz šire područje Rijeke, poput projekata u području Kvarnera te o uključenosti otoka Krka i Cresa, kao i o razvoju suradnje s gradom Opatijom. Programski koncept Luke različitosti kojim je obranjena ideja riječke kandidature za naslov EPK2020 širi se u različitim smjerovima, pa je tako, osim geografske rasprostranjenosti, zastupljen i širok spektar suradnji izvan kulture. Uzevši u obzir činjenicu da se radi o projektu koji objedinjuje različita područja suradnje, u planu je međuresorni sastanak na kojem će sudjelovati: Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo financija.

Na kraju sastanka zajednički je zaključeno kako je od velike važnosti shvatiti dugoročnost ovog projekta, kojom se ostvaruje prilika za promociju i stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj u globalnim okvirima.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.