Home Vijesti HDZ-ov podupiratelj Antonio Tajani pozdravio talijansku Dalmaciju i Istru

HDZ-ov podupiratelj Antonio Tajani pozdravio talijansku Dalmaciju i Istru

1268
0

This image has an empty alt attribute; its file name is tajaniplenki-1024x481.jpg

U nedjelju je u Bazovici pokraj Trsta održano obilježavanje Dana sjećanja na žrtve fojbi, Talijane koji su tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata pobijeni i bačeni u istarske krške jame. Na ceremoniji je bio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je, kako pišu talijanski mediji, održao govor koji je zaključio prisvajajući Istru i Dalmaciju. „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je Tajani.

Tajani je bio jedan od osnivača stranke Forza Italija (Naprijed Italija) s kojom je Silvio Berlusconi četiri puta osvojio premijerski mandat. Tajani je bio premijerov glasnogovornik, a 1994. godine ušao je u Europski parlament. U institucijama EU-a ostao je do danas, a nakon što je služio kao europski povjerenik za promet, te povjerenik za industriju i poduzetništvo, 2017. godine postao je šef Europskog parlamenta.

Gospodin Tajani ozbiljno se angažirao oko ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi pa je jutro prije ceremonije na Twitteru pozivao Talijane da „osjete moralnu dužnost te uz trobojnicu na srcu prisustvuju komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi i egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije”. Kasnije je na Facebooku emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije, i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje. „Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu”.

U govoru tijekom polaganja vijenca na spomenik ubijenima gospodin Tajani istaknuo je da će on, kao talijanski domoljub, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pažnju Bruxellesa usmjerio na to što se dogodilo njegovim sunarodnjacima. Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u Venezueli gdje, prema Tajanijevim riječima, žive mnogi Talijani i ljudi s talijanskim prezimenima kojima opet prijeti opasnost od „komunističke diktature poput one Titove”. Ne možemo dopustiti da se tamo dogodi tragedija kakva se dogodila na ovim prostorima, rekao je.

This image has an empty alt attribute; its file name is tajani.jpg
Ivan Kirin, Andrej Plenković, Oleg Butković i Antonio Tajani u Rijeci u rujnu 2016.

Antonio Tajani – tadašnji potpredsjednik Europske pučke stranke 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Antonio Tajani, rekao je na predizbornom skupu HDZ-a u Rijeci da bi on, da je hrvatski državljanin, “glasovao za HDZ jer je to stranka koja se obnovila i ima mnogo novih kandidata”. “Stranka koja se obnavlja, a ne zapostavlja vlastite vrijednosti vjerodostojna je, a vjerodostojna je ako ima takvoga predsjednika – a takav je Andrej Plenković”, istaknuo je Tajani.

“Antonio Tajani je naš kolega i prijatelj iz Kluba zastupnika EPP-a s višegodišnjim iskustvom rada u europskim institucijama na raznim pozicijama. Od samog početka ima našu podršku. Vjerujem da će njegovo dugogodišnje iskustvo doprinijeti jačanju i oporavku Europske unije koja je trenutno poljuljana valom migracija i terorizma te da će predano predstavljati sve Europljane i najbolje zastupati njihove interese.” – izjavila je u siječnju 2017. godine Dubravka Šuica potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu prilikom Tajanijevog izbora za šefa Europskog parlamenta.

Previous articleStjepan Lončar: Predivan je osjećaj dati prvi gol za Rijeku
Next articleLista za Rijeku o Tajanijevoj izjavi: Prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here