Home Sport Hoće li i Hrvatska nositi traku u duginim bojama na SP u...

Hoće li i Hrvatska nositi traku u duginim bojama na SP u Kataru?

467
0

Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska. Ovih osam reprezentacija donijelo je odluku da će na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje počinje za dva mjeseca njihovi kapetani nositi traku u duginim bojama. Iako se nisu plasirale u Katar, Švedska i Norveška su se također priključile inicijativi i praksu će realizirati na utakmicama Lige nacija.

Riječ je o političkoj poruci s obzirom na to da će se najveća svjetska nogometna smotra održati u zemlji gdje osobe homoseksualne orijentacije, ali ni druge manjine, ne uživaju sva prava kao ljudi iz zapadnog svijeta. Islamski zakoni najstrože zabranjuju homoseksualne odnose, a sankcije, ovisno o tome u kojoj se zemlji Bliskog istoka nalazite, mogu biti čak i one sa smrtnom posljedicom.

Iako FIFA i UEFA često ističu kako politici nije mjesto u nogometu, dosta zemalja iskoristit će fokus cijelog svijeta na način da pokušaju podići svijest o tome kakav je odnos prema seksualnim manjinama u Kataru. Štoviše, zbog kršenja tih, ali i drugih ljudskih prava, neke su zemlje ozbiljno razmatrale i bojkot čitavog Svjetskog prvenstva.

Previous articleRusija: Iskoristit ćemo nuklearno oružje samo ako nas netko napadne
Next articleJoš jedan ruski dužnosnik poginuo u čudnoj nesreći

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here