Home Vijesti Hoće li ovogodišnji riječki karneval isprovocirati mali diplomatski skandal?

Hoće li ovogodišnji riječki karneval isprovocirati mali diplomatski skandal?

474
0

Na popisu ovogodišnjih međunarodnih sudionika našla se grupa Falun Dafa, vjerska skupina koja je mnogima na ovim prostorima gotovo nepoznata i koja je bila među najbrojnijim grupama na ovogodišnjem Riječko karnevalu – grupa je imala čak 220 sudionika.

Sama koreografija i ponašanje sudionika ove karnevalske grupe grupe je bilo sasvim ok i fer odrađeno, iako iz naših “primorskih” standarda, neupitno da je grupa bi mirnija od ostalih grupa, ali su nadoknadili to “azijskim” pristupom, masovnim sudjelovanjem, organizacijom (puhački orkestar) i disciplinom (nije bilo alkoholiziranih sudionika).

Ono što vjerojatno mnogima nije upalo u oko na prvu ruku jest da je Falun Dafa karnevalska grupa iskoristila Riječki karneval kao pozornicu za neke političke poruke koje inače promovira diljem Europe i Amerike.

No, krenimo redom, što je uopće Falun Dafa i kako su nastali?

Falun Dafa (ili Falun Gong) je osnovao Li Hongzhi u Kini početkom 1990-ih. Falun Gong se pojavio pred kraj kineskog “preporoda qigong pokreta”—razdoblja u kojem je došlo do proliferacije sličnih praksi meditacije, usporenih energetskih vježbi i reguliranog disanja.

Falun Gong kombinira vježbe meditacije i qigonga (‘Qi/Chi kultivacije’) s moralnom filozofijom. Praksa naglašava moralnost i kultiviranje kreposti i identificira se kao praksa budističke škole, iako njezina učenja također uključuju elemente izvučene iz taoističkih tradicija. Kroz moralnu ispravnost i praksu meditacije, praktikanti Falun Gonga teže eliminaciji vezanosti i na kraju postići duhovno prosvjetljenje.

Kao što je poznato, Kina je tijekom svoje komunističke vladavine uglavnom aktivno proganjala vjerske i druge manjine, koje se nisu uklapale u službenu doktrinu državnog ateizma. Osamdesetih i Devedesetih zemlja se postepeno otvara i liberalizira, što otvara vrata mnogim vjerskim zajednicama da prošire svoje aktivnosti. U tom kontekstu i razdoblju je nastao Falun Gong, koji je na početku čak imao relativnu podršku službenih kineskih vlasti.

Sredinom 1990-ih vlada je sve više promatrala Falun Gong kao potencijalnu prijetnju Partiji zbog njegove veličine, neovisnosti i duhovnih učenja. Falun Gong je postao toliko popularan da su procjene kineske vlasti bile da Falun Gong ima 70 milijuna sljedbenika (otprilike skoro kao Komunistička partija koja ima 80 milijuna članova).

Tijekom tog vremena, negativno izvještavanje o Falun Gongu počelo se sve više pojavljivati i u državnim medijima. Sljedbenici Falun Gonga su obično odgovarali kritiziranjem izvora. Većinu vremena sljedbenici Falun Gonga bi uspjeli utišati kritike, ali su se kontroverze i napetosti nastavile rasti. Razmjeri prosvjeda su rasli sve do travnja 1999., kada se više od 10.000 Falun Gong vjernika okupilo u blizini zgrade središnje vlade u Pekingu tražeći pravno priznanje i slobodu vjeroispovjesti.

Dana 20. srpnja 1999., vodstvo KPK pokrenulo je nacionalnu kampanju represije i propagandnu mašineriju usmjerenu protiv Falun Gonga. Blokiran je pristup web stranicama koje spominju Falun Gong, a u listopadu 1999. vlasti su proglasile Falun Gong “heretičkom organizacijom” koja je prijetila društvenoj stabilnosti.

Prema tvrdnjama same organizacije Falun Gonga i nekolicine organizacija za ljudska prava, sljedbenici ove vjerske grupe u Kini su navodno bili podvrgnuti širokom spektru kršenja ljudskih prava: procjenjuje se da su stotine tisuća aktivista bili izvansudski privedeni, a sljedbenici u pritvoru podvrgnuti prisilnom radu, psihijatrijskom zlostavljanju, mučenju i drugim metodama mučenja.

Od 2009. godine grupe za ljudska prava procjenjuju da je najmanje 2000 sljedbenika Falun Gonga umrlo u Kini od posljedica zlostavljanja u državnim zatvorima i logorima. Drugi izvori pak tvrde da su deseci tisuća aktivista Falun Gonga ubijeni za opskrbu kineske industrije transplantacije organa. Upravo je transplantacija organa bila jedna od poruka koja se vidjela na Riječkom karnevalu:

Neubičajena poruka za Karneval “Prisilna krađa ljudskih organa u Kini – Prestanite ubijati za organe”

Podaci iz Kine sugeriraju da su milijuni Kineza potajno nastavili prakticirati Falun Gong unatoč progonu. Izvan Kine, Falun Gong se prakticira u više od 70 zemalja, a od 2008. godine procjenjuje se da se broj sljedbenika kreće od otprilike 40.000 do nekoliko stotina tisuća.

Falun Gong je u inozemstvu praktički od nule stvorio čitav jedan sustav marketinga i promocije koji ide od plesnih skupina Shen Yun (koja će krajem ovog mjeseca imati plesnu predstavu u Trstu) do medijskih kuća poput Epoch Timesa.

Epoch Times na prvu loptu mnogima u Hrvatskoj ništa ne znači, ali je dosta poznat medij u SAD-u. Epoch Times osim što je medijski kanal preko kojeg Falun Gong često aktualizira pitanje persekucije svojih sljedbenika, također je često bio optuživan zbog kontroverzne uređivačke politike, koja je često išla na ruku ekstremnoj desnici u Americi i Europi. Epoch Times je u recentnim vremenima često širio teorije zavjera o koroni, promovirali opskurnu ekstremno desničarsku skupinu Qanon i reklamirali Donalda Trumpa kao predsjedničkog kandidata. Falun Gong se često zalagao i za teorije protiv evolucije, predstavljajući svoju skupinu kao nastavak tradicionalnih doktrina.

Prema pisanju Los Angelesa časopisa iz 2020.:

“I Shen Yun i Epoch Times financiraju i upravljaju članovi Falun Gonga, kontroverzne duhovne grupe koju je kineska vlada zabranila 1999. … Falun Gong spaja tradicionalna taoistička načela s povremeno bizarnim izjavama svog osnivača i vođe kineskog porijekla , Li Hongzhi. Između ostalih izjava, Li je tvrdio da su vanzemaljci počeli napadati ljudske umove početkom 20. stoljeća, što je dovelo do masovne korupcije i izuma računala. Također Li je osudio feminizam i homoseksualnost i tvrdio da može hodati kroz zidove i levitirati. Središnje načelo ove grupe je njezino žestoko protivljenje komunizmu“.

Iz svega pročitanog možemo zaključiti da je na ovogodišnjoj međunarodnoj povorci Riječkog karnevala sudjelovala karnevalska grupa koja je u najmanju ruku kontroverzna i koja bi mogla isprovocirati neke reakcije ambasade Narodne Republike Kine (iako je kineska ambasada u Zagrebu po običaju daleko manje militantna i medijski eksponirana u odnosu na kineske ambasade u nekim drugim zemljama).

Priča o dvosmislenom odnosu Riječkog karnevala s Kinezima ne završava ovdje. Ako je 2022. godine Riječki karneval ugostio u najmanju ruku kontroverznu kinesku disidentsku grupu, 2018. godine su ugostili karnevalsku grupu koja je bila vezana uz kinesku paradržavnu organizaciju koja je bila optuživana zbog širenja propagande i špijunaže u inozemstvu na račun Komunističke partije Kine.

Naime, 2018. godine taj isti Riječki karneval je na međunarodnoj povorci imao karnevalsku grupu Konfucijevog instituta u Zagrebu.

Što je Konfucijev institut?

Konfucijev institut je kineska paradržavna organizacija koja je nominalno osnovana s ciljem promoviranja kineskog jezika u inozemstvu, i koja je bila dio pokušaja Xi Jinpinga da pokuša promovirati “soft power” Kine u inozemstvu.

Konfucijev institut je u našim krajevima poznat uglavnom po tečajevima kineskog jezika (kojeg je često organizirao u prostorijama Kluba mladih Rijeka ili Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije). Kao i u slučaju Falun Dafa karnevalske grupe, i Konfucijev institut je ovdje relativno fer i korektno odradio sudjelovanje na Karnevalu i ostale aktivnosti, iako nije tajna da Konfucijev institut u inozemstvu ima često toksičnu reputaciju.

Brojna medijska izvješća upućuju na kontroverzne incidente u prošlosti, uključujući izjavu bivšeg visokog dužnosnika Komunističke partije Kine Li Changchuna koji je opisao Konfucijev institut kao “važan dio kineskog propagandnog aparata u inozemstvu”.

U kratkom vremenskom okviru svoje brze ekspanzije, Konfucijevi instituti su često bili predmet kritika akademske zajednice u Europi i Americi. Kritike na račun instituta uključivale su administrativnu zabrinutost u vezi s financijama, akademskom održivošću, pravnim pitanjima i odnosima s kineskim partnerskim sveučilištem, kao i širu zabrinutost zbog političkog utjecaja na akademske slobode stranih sveučilišta i na istraživanje, industrijsku i vojnu špijunažu, korištenje Konfucijevog instituta za nadzor Kineza u inozemstvu i potkopavanje tajvanskog utjecaja. Konfucijevom institutu je odbijena mogućnost osnivanja podružnica na Sveučilištu u Melbourneu, Sveučilištu Manitoba, Sveučilištu u Stockholmu, Sveučilištu Chicago i mnogim drugima. Neka sveučilišta koja su ugostila Konfucijeve institute odlučila su raskinuti svoje ugovore. To uključuje japansko sveučilište Osaka Sangyo 2010., kanadsko sveučilište McMaster i Université de Sherbrooke i francusko sveučilište Lyon 2013.; Sveučilište u Chicagu i dr.

Dana 13. kolovoza 2020., State Department Sjedinjenih Država odredio je sjedište Konfucijevog instituta u SAD-u kao stranu misiju kineske vlade. Centar je protestirao protiv ovog imenovanja u otvorenom pismu bivšem državnom tajniku Mikeu Pompeu i bivšoj tajnici obrazovanja Betsy DeVos.

Summa summarum naše karnevalske priče, pitanje za miljun dolara je znaju li organizatori Riječkog karnevala pozadinu međunarodnih karnevalskih grupa koje sudjeluju na Riječkom karnevalu, jer su u relativno kratkom vremenskom razdoblju uspjeli ugostiti dvije sukobljene političke organizacije: jednu vrlo aktivnu kinesku disidentsku grupu koja preko svojih medija tu i tamo promovira teorije zavjere i jednu paradržavnu kinesku instituciju koja je optuživana za spijuniranje i za propagandu na račun kineskog režima.

Previous articleOstavio curu pa joj ispostavio račun koliko je potrošio na nju, spojeve i sprovod njezine mame
Next articlePoraz Ukrajinaca kod Severodonjecka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here