Home Vijesti Hoće li Putin baciti nuklearnu bombu i što bi u tom slučaju...

Hoće li Putin baciti nuklearnu bombu i što bi u tom slučaju napravio zapad?

453
0

Nedavno se mnogo raspravljalo o tome hoće li Rusija upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini kako bi spriječila potencijalni vojni poraz. Većina ovih spekulacija potječe od akademika u financiranim think tankovima, političkih teoretičara na sveučilištima kojima medijske kuće plaćaju honorare, bivših dužnosnika, također plaćenih za svoje stavove koji podržavaju medijske komunikacijske strategije i uvijek tako aktivne kanale društvenih medija.
Zanimljivo je da nema toliko rasprava vladinih dužnosnika ili agencija o toj temi, ima ih, ali ne toliko. Donekle je slično načinu na koji se izvještava o ratu, gdje imamo situaciju utemeljenu na stvarnosti, spin iz medija i think tankova, a zatim verziju s glavnih kanala društvenih medija, uključujući i ovu.

Ukratko, zaronit ćemo u neke kritične elemente ove teme, kao i pozabaviti se razgovorom o američkom odgovoru na bilo kakvu rusku uporabu nuklearnog oružja.

Prvo, ruske snage bi morale biti značajno poražene na bojnom polju, do te mjere da cjelokupne njihove snage budu razbijene i srušene. Iako je Ukrajina uspjela uspješno djelovati uz obavještajne podatke SAD-a i iskoristiti značajnu potporu za lansiranje C-ATK-a u regiji Harkova i zaustaviti sve ruske napore u dvije odcijepljene regije, oba uspjeha imaju više veze s ruskom neučinkovitošću i nedovoljnom borbom snaga, tj. razine i omjeri trupa, nego bilo što drugo.

Nadalje, Rusija je uspješno provela Retrogradnu operaciju, ili onoliko blizu koliko je mogla uspjeti i obnovila svoje linije, iako s upitnim rezultatima i bez znakova potpune stabilizacije situacije. To opet ima više veze s ograničenjima s kojima su suočene ukrajinske snage nego s bilo kojom ruskom hrabrošću.
Rusija je također najavila djelomičnu mobilizaciju i to uključuje, očito, desetke osuđenika koji su poslani u borbu umjesto da ostanu u zatvoru.

Zatim, tu je i surova stvarnost da će Zapad, prvenstveno Sjedinjene Države, ubuduće teško dalje opskrbljivati ​​Ukrajinu svim svojim vojnim potrebama.
U konačnici, kao što je više puta rečeno, na užas nekolicine fanatika društvenih medija i fundamentalista, to će vjerojatno dovesti do duljeg sukoba koji dodatno uništava unutarnju funkcionalnost ukrajinske države i stavlja ih u istu kategoriju s Haitije; bankrotiranu, slomljenu, iznutra uništenu i potpuno zaduženu naciju bez gospodarstva i nakon sukoba, potpuno ovisnoj o stranoj pomoći da bi postojala, bez obzira na ruski poraz ili povlačenje.

Iz tih razloga malo je vjerojatno da će Rusija morati upotrijebiti nuklearno oružje kako bi spriječila strateški poraz u Ukrajini.
Drugo, mora se razmotriti pitanje hoće li Rusija upotrijebiti nuklearno oružje da prikrije neuspjehe i na taj način izvrši povlačenje snaga koje provode svoju specijalnu vojnu operaciju. U ovom scenariju, mora postojati planirano povlačenje svih snaga zbog nedostatka kapaciteta da učinkovito nastave svoje vojne napore, kao i izglede da bi kontinuirani napori zapravo mogli dovesti do potpunog kolapsa i poraza [jednostavno rečeno, do izbjegnu potpuni poraz, Rusi se potpuno povlače kako bi izbjegli taj scenarij].

Još jedno upozorenje u vezi s tim je da bi možda trebala postojati vjerodostojna prijetnja od ukrajinskih snaga koje žele nastaviti rat, nakon ruskog povlačenja i aspekata NATO snaga, opet dominantno američkih, koje su spremne ući u Ukrajinu, nakon sukoba i služiti pod okriljem titule “stabilnost, snage i mirovne snage”.
Ako su jedan ili oba ova scenarija [zajedno s potrebnim elementima] jasno utvrđeni, tada Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje na ograničen način.

Ono što još više zabrinjava jest to što postoje ljudi, opet uglavnom članovi akademskih think tankova, koji otvoreno zagovaraju i zagovaraju da bi u slučaju da Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, Sjedinjene Države trebale odgovoriti vojno protiv Rusije.

Jednostavnije rečeno; dva naroda su u ratu. Jedna koristi nuklearno oružje protiv druge, a treća strana, koja nije u ratu, odlučuje izravno napasti naciju koja je upravo upotrijebila nuklearno oružje, što bi moglo dovesti do nuklearne katastrofe i razmjene između nezaraćene nacije i jedne od zaraćenih nacija na rat .

Vrlo glasan zagovornik ovog stava je dr. Rebecca Grant [Foxnews]. U takvom scenariju, tvrdi se da ako bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje protiv Ukrajine, tada bi Sjedinjene Države trebale napasti Rusiju izravno konvencionalnim oružjem i pretpostavljajući da bi Rusija, koja je upravo upotrijebila nuklearno oružje, odstupila i prihvatila strateški poraz. Ovo također pretpostavlja da Rusija ne bi uzvratila uslugu i izravno napala zapadnu naciju, recimo Berlin, baražnom paljbom dalekometnog konvencionalnog oružja, ili čak Pariz.

Također postoji mogućnost da bi Rusija mogla eskalirati i upotrijebiti još jedno nuklearno oružje u Ukrajini, Finskoj ili čak Švedskoj, jer niti jedna nije članica NATO-a i nije obuhvaćena člankom V.
Ovi scenariji su ratne igre i stvarne su mogućnosti ako se donesu pogrešne odluke.

[Napomena sa strane: Unatoč onome što neki tvrde, ne postoji konsenzus da bi radijacijske padavine od nuklearnog oružja ili nesreće bile obuhvaćene člankom V. jer se to redovito događalo od Hladnog rata s testiranjem oružja iz SSSR-a, kao i sa Zapada].

Rusija bi lako mogla držati Europu kao taoca ili čak izravno napasti Europu konvencionalnim ili čak nuklearnim oružjem za bilo kakav američki konvencionalni napad na njihove snage ili nacije [Minsk nije tako siguran].
Ovo postavlja pitanje bi li Ujedinjeno Kraljevstvo bilo spremno zamijeniti London ili Edinburgh za Kijev, ili bi Francuska željela zamijeniti Lyon ili Pariz za Kijev, ili što je još važnije i točnije, za vanjskopolitičke programe SAD-a. Također, ovdje “nema više” jer Rusija nije napala NATO snage ili posjede. Još jedan intrigantniji scenarij je da bi Rusija mogla uzvratiti tako što bi naredila svojim strateškim snagama da izvrše napad na kopno SAD-a, recimo u “Forth Worthu, Texas” ili nekoj drugoj kritičnoj infrastrukturnoj lokaciji ili izravno napadnu američke snage stacionirane drugdje. Rusija bi također mogla izvesti CEMA i/ili kibernetičke napade na kritičnu infrastrukturu i dodatno oštetiti zapadna gospodarstva, budući da njihovi gubici potencijalno iznose 1,8 do 2,1 bilijuna gubitaka od početka rata i svakodnevno rastu.

Jednostavno nema mnogo dostupnih opcija. Također je moguće da Rusija ne bi pribjegla nuklearnom oružju protiv konvencionalnog napada na nju zbog upotrebe nuklearnog oružja, moguće je da ga Rusija neće i nema namjeru upotrijebiti. Teško je reći, a što se dalje gura, ide se dalje prema nekom pravcu.

Završne napomene: Izgledi da Rusija upotrijebi nuklearno oružje su realni, ali pod određenim uvjetima. Cilj je ne dopustiti da se ta mogućnost ostvari. Da jest i da ih Rusija doista angažira, koliko god bili ograničeni, ne bi bilo pobjednika, a opcije odgovora vjerojatno bi dovele do daljnjeg razaranja i gubitka života.

Previous articleJa sam glavni o*gijama od po 60 ljudi! Evo šta radim prije nego što se upale kamere, a ako neko kaže ‘NEĆU’…
Next articleSan Siro se ruši: Novi stadion bit će puno manji i koštat će milijardu eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here