Biznis

Horvat: Moguć drugi strateški partner za Uljanik grupu

Horvat: Moguć drugi strateški partner za Uljanik grupu

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je danas nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima brodogradilišta Uljanik i 3. maj da je moguć i drugi strateški partner u restrukturiranju Uljanik grupe, dok od Europske komisije traži verifikaciju modela restrukturiranja, javlja Radio Rijeka.

Brodogradilište Uljanik već je dulje vrijeme u ozbiljnim problemima. Prošli tjedan u Bruxelles je poslan program za restrukturiranje. Danas su se predstavnici sindikata sastali s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.

Sindikati žele čuti stajalište Vlade vezano za niz pitanja oko Uljanika, posebno nakon informacija da su Banski dvori izuzetno nezadovoljni planom restrukturiranja koji je trebao biti poslan u Bruxelles, javlja novinar HRT-a Mladen Sirovica. Danas, nakon užeg kabineta Vlade ministar Darko Horvat izjavio je kako su iz plana restrukturiranja “maknute određene nekretninske spletke”. Može se nagađati da tu misli o određenim projektima koje je imao budući strateški partner Danko Končar.

Državi je pak izuzetno važno da se ispoštuju ugovori koje ima Uljanik s obzirom da država ima jamstva od čak 600 milijuna eura za te ugovore. Isto tako, kroz par restrukturiranja država bi trebala s 350 milijuna eura pomoći tom restrukturiranju.

Za sindikate je najvažnije očuvanje proizvodnje i radnih mjesta i u tom kontekstu im sigurno ne odgovara da se više priča o nekretninama nego o samoj brodogradnji. “Sindikate ohrabruje sama činjenica da je program restrukturiranja poslan u Bruxelles i nadamo se da će ga tamo dinstati manje nego ovdje. Predugo je trajalo to između Ministarstva gospodarstva i Uljanika. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Odgovarat ćemo brzo na sva eventualna pitanja kako radnici ne bi trebali čekati ili preskakati plaće”, izjavio je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

Da je bilo problema vezano uz plan restrukturiranja neizravno je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić. Ministarstvo financija je krajem lipnja uputilo interni dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem je izrazilo nezadovoljstvo upravom Uljanika s obzirom da ne šalje detaljne podatke o poslovanju nakon dobivenih državnih jamstava.

Slučaj Uljanika zadire u područje državnih potpora i tržišnog natjecanja pa Marić napominje da već imaju dosta intenzivnu komunikaciju s Bruxellesom. Naglasio je kako pokušavaju napraviti sve što je potrebno kako bi plan restrukturiranja i cijeli program, “ne samo dobio zeleno svjetlo već i uspio zaživjeti”.

“Nemam problem priznati da sam bio krivo informiran ili nešto krivo napravio. U ovom konkretnom slučaju volio bih da je tako”, izjavio je Marić, referirajući se na razgovor u Jutarnjem listu predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande. Rossanda je kazao da on osobno nikad nije vidio dopis Ministarstva financija, no kako po svemu sudeći može zaključiti da ministar financija Zdravko Marić nije informiran ili je krivo informiran, jer su od početka realizacije programa restrukturiranja redovito izvještavali Ministarstvo gospodarstva o svim aktivnostima

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.