Biznis

Horvat: Tražimo strateškog partnera za 3.maj

Horvat: Tražimo strateškog partnera za 3.maj

U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanak rekao je da imaju od strane Uljanik grupe odgovore na sva pitanja koja je Europska komisija tražila.

Imamo novi program restrukturiranja, koje obuhvaća brodogradilište u Puli i bude li se sve korektno i ispoštovano, usudit ću se reći, za nekoliko dana kratke analize kolega, dokument će biti spreman za slanje u Bruxelles, rekao je.

Ne prejudiciram strateško partnerstvo, niti sam se miješao u njegov izbor. Strateški partner od strane uprave – gosp Končar još je uvijek na komadu papira. Da li će se on složiti s konceptom ili ne, to ćemo vidjeti, rekao je ministar Horvat te ponovio da nije rečeno da se strateški partner ne može zamijeniti.

Na pitanje što je s 3 majem, ministar je rekao da je jučer počeo komunicirati da koncept rekonstruiranja ne treba biti kompletna grupa. Svjesni činjenica da smo restrukturiranje završili s 31.12.2017, na njega predmetni program ne smijemo ni primijeniti. On će biti isključivo vezan za restrukturiranja u Puli, rekao je te dodao da su u fazi traganja za konkretnim potencijalnim partnerom koji je spreman investirati u opstojnost brodogradnje.

Na pitanje hoće li se država suzdržati od doprinosa kako bi radnicima mogle biti isplaćene plaće, Horvat je rekao da se država neće moći suzdržati. Opterećenje na plaču morat će se platiti prije ili poslije. U ovom trenutku Uprava Uljanik grupe ima osiguran dio neto plaće. Hoće li istovremeno platiti i bruto, to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana.

Na pitanje vjeruje li u opstanak Uljanika i 3. maja, ministar je rekao da kad ne bi vjerovali ne bi izdavali državna jamstva za kredite, niti bi aktivno tražili partnera. Želja nam je da strateško partnerstvo ne bude samo uplata gotovog novca nego i u transferu znanja i tehnologija da bi jednog da dana i u Puli i u Rijeci mogli pravovremeno isporučivati sofisticirane brodove, više dodane vrijednosti, dakle da se odmaknemo od proizvodnje barži koje ne donose potreban prihod za opstojnost brodogradilišta, zaključio je.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.