Home Vijesti Hrvatska na granici dviju zračnih masa, moguć razvoj superćelija!

Hrvatska na granici dviju zračnih masa, moguć razvoj superćelija!

115
0
pexels jplenio 1102915
pexels jplenio 1102915

Danas nas očekuje djelomično sunčano vrijeme u većem dijelu Hrvatske, dok će u Dalmaciji prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U cijeloj zemlji očekuju se visoke temperature, s maksimalnim vrijednostima između 26 i 31°C, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Detaljna prognoza

U drugom dijelu dana dolazi do jačeg razvoja oblaka, što će donijeti mjestimične kiše i pljuskove s grmljavinom, posebno u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni tučom.

Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će u unutrašnjosti vjetar biti većinom slab.

Meteorološke analize

Prema meteorologu Bojanu Lipovščaku s N1 televizije, ciklona zapadno od Gibraltara polako se premješta prema Pirinejskom poluotoku, dok jugozapadno strujanje dovodi topao zrak iz sjeverne Afrike prema Sredozemlju. Sjeverni ciklonalni vrtlog spušta se prema Baltiku, donoseći vlažnu maritimnu zračnu masu nad središnju Europu. Nestabilni zrak povremeno prolazi preko Alpa, uzrokujući lokalne nestabilnosti južno od njih.

U unutrašnjosti će prijepodne biti promjenjivo oblačno, dok se poslijepodne očekuje prolazak oslabljene hladne fronte, što će donijeti naoblačenje, grmljavinu i pljuskove, uz moguću tuču u Međimurju i Podravini.

Nedjelja i početak tjedna

Nedjelja će biti stabilna, sunčana, vruća i sparna, s jutarnjim temperaturama između 14 i 18°C u unutrašnjosti, te oko 21°C na Jadranu. Najviše dnevne temperature kretat će se od 29 do 32°C. Krajem dana vjetar će skrenuti na slabo jugo, najavljujući manju promjenu vremena koja će uslijediti u ponedjeljak.

U ponedjeljak se očekuje prolaz oslabljene hladne fronte sa zapada, što će donijeti naoblačenje i manji pad temperature zraka. Kiša će ponovno donijeti manju količinu saharskog pijeska.

U utorak su na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti mogući kiša, pljuskovi, grmljavina i pojačani udari vjetra.

Upozorenja i savjeti

UV indeks je visok i vrlo visok, stoga je preporučljivo izbjegavati dulji boravak na suncu i koristiti odgovarajuću zaštitu. Temperatura mora kreće se između 20 i 24°C.

Mogućnost superćelija i nepogoda

Istramet upozorava da će Hrvatska tijekom vikenda i sljedećeg tjedna biti na granici dviju zračnih masa, što može uzrokovati izolirane, ali izrazito lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda. U takvim uvjetima postoji potencijal za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava, koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču.

Zapadna i dijelom središnja Europa bit će pod utjecajem svježije i vlažnije zračne mase s Atlantskog oceana, dok će veliki dio Balkanskog poluotoka i južne Europe zahvatiti vruće vrijeme s temperaturama i do 8°C iznad prosjeka za ovo doba godine.

Za Hrvatsku to znači nestabilno vrijeme, posebno u gorju i sjeverozapadnim krajevima, dok će u Dalmaciji biti rijetke nestabilnosti s visokim ljetnim temperaturama koje mogu doseći i do 35°C.

Današnja prognoza donosi djelomično sunčano i vruće vrijeme, s mogućim lokalnim nestabilnostima u unutrašnjosti. Uz savjete za zaštitu od sunca i upozorenja na mogućnost nepogoda, bitno je pratiti vremenske uvjete i prilagoditi svoje aktivnosti u skladu s njima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here