Home Kolumne Humanitarna akcija za dječju onkologiju na Kantridi

Humanitarna akcija za dječju onkologiju na Kantridi

863
0

Dana 15.02.2011. obilježava se Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. U RH svake godine od neke maligne bolesti oboli više od 180 djece. Liječenje traje u prosjeku godinu dana, često i nekoliko godina. Za to vrijeme dijete će proći brojne patnje i stradanja, što zbog same prirode teške bolesti, što zbog prirode vrlo teškog liječenja. Zahvaljujući znanju i naporima naših liječnika i drugih medicinskih radnika, oko 70% oboljele djece bit će izliječeno, što je postotak koji ne zaostaje za postotcima izliječenih u razvijenim zemljama.

Na odjelu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka kojeg vodi dr. Jelena Roganović prošle je godine obavljeno više od 500 prijema, a ambulantno se pregleda od 1000 do 1200 djece godišnje. Izuzetan, i važnošću i obimom, rad medicinskih djelatnika na navedenom odjelu praćen je i poteškoćama. Jedna od najvećih i najuočljivijih svakome tko je jednom provirio na dječju onkologiju na Kantridi, jest nedostatak prostora.

Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka ima 150 m2 prostora s 10 kreveta. Podijeljen je u „odjelni dio“ sa 6 kreveta (od kojih je 5 u jednoj sobi) i „izolaciju“ s 4 kreveta. Radi nedostatka dodatnog prostora i educiranog kadra rad dnevne bolnice odvija se također u skučenom prostoru ovog odjela. Godišnje se hospitalizira prosječno petnaestak pacijenata s novodijagnosticiranom malignom bolesti s područja triju županija: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Nema uvjeta za stalni boravak roditelja uz dijete. Dijagnostičke djelatnosti (rtg, ultrazvuk, EKG, EEG) nalaze se u drugoj zgradi što predstavlja poteškoće za transport pacijenata kojima su ove pretrage indicirane. U drugoj zgradi je smještena i Jedinica intenzivnog liječenja pa je u slučaju pogoršanja pacijenta također potrebno organizirati prijevoz najugroženijih pacijenata. Nedostaju kupaonice/sanitarni čvorovi za pacijente, dnevni boravak, igraonica, čajna kuhinja i sanitarni čvor za roditelje.

Planovi za preseljenje u veće prostore, uređenje i opremanje dječjeg onkloškog odjela na Kantridi već su
sačinjeni. Samo trošak građevinskih radova iznosi više od 1.670.000,00 kn bez PDV-a, i bez troškova
uređenja i opremanja novih primjerenijih prostorija.

Zbog svega navedenog udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima – Krijesnica,
otvorila je humanitarni telefon. Pozivom na broj 060 800 440 donira se 3,69 kn (s PDV-om) za pozive iz
fiksne mreže i 4,97 kn (s PDV-om) za pozive iz mobilnih mreža.
Prikupljena sredstva namijenjena su
opremanju dječje onkologije u Rijeci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here