Home Vijesti I 3.maj želi obnavljati Galeba, jesu li zakasnili?

I 3.maj želi obnavljati Galeba, jesu li zakasnili?

3229
3

 

Nakon još jedne odgode odluke o pokretanju stečajnog postupka 3. maju, direktor Edi Kučan izjavio je za La voce del popolo da bi brodogradilište, bude li potrebno, moglo obnoviti i brod Galeb, jer naglasio je, svaki nova posao znači čisti kisik škveru s Kantride. Iako izgleda pomalo kao ljetni prijedlog, ideja zapravo počiva na mnogo čvršćim temeljima nego što se čini u ovom trenutku. Mnogo će, međutim, ovisiti o tome što će se dogoditi sljedećeg 13. kolovoza kada će trebati otvoriti kuverte s ponudama zaprimljenim u pozivu za natječaju, nakon što se prvo otvaranje odgodilo jer je jedna od zainteresiranih tvrtki zatražila dodatna pojašnjenja u vezi s natječajnom dokumentacijom.
Prije svega, treba razumjeti iznose pristiglih ponuda (prema glasinama, u projekt bi bile uključene četiri tvrtke), ili još bolje, ako i koliko odstupaju od 35 milijuna kuna koje je Grad procijenio za restauraciju nekadašnje Titove jahte. Ako bi svi preko svake mjere prekoračili planirani proračun, kao što se dogodilo u slučaju prvog natječaja, kada je brodogradilište Viktor Lenac ponudilo iznos koji je bio više nego dvostruko veći od cijene koju je predvidio Grad, tada će se natječaj najvjerojatnije poništiti. I upravo bi tu mogla biti prilika 3.maja, ili predstavljanjem vlastite ponude na novom natječaju ili traženjem nekakvog gentlemanskog sporazuma izravno s Gradom, ili dogovorom s njim bez prolaska novog natječaja.

Za mišljenje je La voce pitao nekoliko vijećnika gradskog parlamenta, koji je već nekoliko tjedana “na čekanju” zbog kontroverznog zajma od 44 milijuna kuna kojim Grad želi zatvoriti posao rekonstrukcije broda, kao i za obnovu kompleksa Benčić.
“Sve će ovisiti o ishodu natječaja”, kaže Danko Švorinić iz Liste za Rijeku. Ako bi sve pristigle ponude bile znatno veće od procjene Grada, onda je moguće da bi bila pozvana treća strana. U tom slučaju, ne može se isključiti uključivanje 3. maja. A s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazi, to bi mogao biti dobar potez, istaknuo je.
Nezavisni Hrvoje Burić misli da to nije vjerojatna opcija.
“Mislim da je to nemoguće. Proteklih mjeseci stotine radnika napustile su gradilište, tako da uz trenutnu radnu snagu 3. maj ne bi mogao rekonstruirati Galeb jer je to vrlo složena operacija”.
Čak je i HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović malo zbunjen. “Objektivno, mislim da to nije izvediva opcija, jer se 3. maj uglavnom bavi gradnjom, a ne obnavljanjem brodova. S druge strane, zalažem se za ovo rješenje, i zbog situacije u kojoj se 3.maj našao i zbog toga što bi bilo bolje povjeriti operaciju brodogradilištu naše kuće, a ne vanjskom brodogradilištu ili čak strancu.”
Za kraj smo pitali predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata, koji je također pomalo sumnjičav. “Iskreno, sumnjam da ćemo imati treći poziv. Žalim što država prije nije intervenirala kako bi se 3. maj stvorio uvjete da se već sada natječe za obnovu. Sada se bojim da je prekasno “.
Ukratko, ostaje nam za sačekati sudbonosni 13. kolovoza kada ćemo najvjerojatnije znati je li se između 3. maja i Galeba dogodio ljetni ili flert ili je u pitanju nešto ozbiljnije.

3 COMMENTS

  1. Super ideja za obnovit ga besplatno…jadnici ce radit na njemu i onda nece dobit placu…Bravo za Vojka..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here