Home Vijesti I Gradsko vijeće o Pavičićevoj ponudi za pravo prvokupa Teatra Fenice

I Gradsko vijeće o Pavičićevoj ponudi za pravo prvokupa Teatra Fenice

853
0

Tvrtka Rijekakino d.o.o. u vlasništvu ‘kralja riječkog Korza’ Mirka Pavičića, obratila se se i GRadu Rijeci od koje traži očitovanje u pogledu odricanja ili korištenja prava prvokupa nekretnina upisanih u k.o. Rijeka. Radi se zgradama Teatro Fenice i Opera za koje Rijekakino od PGŽ traži 5.100.000,00 eura. Zahtjev će biti upućen gradskim vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak 12. srpnja. Prema zaključku gradonačelnika Obersnela koje će biti dostavljeno Gradskom vijeću, Grad Rijeka nije spreman iskoristiti pravo prvokupa pod ovakvim uvjetima.

Podsjetimo, sukladno zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara vlasnik kulturnog dobra koji ga namjerava prodati dužan ga je istodobno ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području nalazi kulturno dobro, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa ima grad odnosno općina u odnosu na županiju i Republiku Hrvatsku. Ponuda Gradu Rijeci je stigla 25. svibnja, a naknadno je uvrštena u dnevni red sjednice županijske skupštine koja je na rasporedu 5. srpnja. U ovom trenutku nije nam poznato da li je ponuda istodobno podnesena i prema Gradu Rijeci na što je vlasnik obavezan sukladno zakonu. Država, županija ili grad dužni su na zahtjev odgovoriti u roku od 60 dana od dana zaprimanja. Primorsko-goranska županija je ponudu odbila, a sada će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Za navedene nekretnine, utvrđeno je da su opterećene pravom zaloga (hipotekom) u iznosu od 12.910.000,00 EUR-a, 1.900.000,00 CHF i 1.000.000,00 USD za korist Petras Textile & Capital Investmnent ag Lindenhof 6, CH-6060 Sarnen, Švicarska. Navedeno opterećenje predstavlja sporednu hipoteku, što znači da u slučaju provođenja naplate osigurane pravom zaloga, vjerovnik će se prvo pokušati naplatiti putem hipoteke prvog reda, a tek potom, u slučaju da se ne uspije namiriti, naplatu ostvaruje putem hipoteke drugog reda (sporedne hipoteke).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here