Home Vijesti I Kadirov okreće leđa Putinu? Uzrok je Staljin!

I Kadirov okreće leđa Putinu? Uzrok je Staljin!

231
0

Putin bi mogao imati problem s Kadirovom, a to znači potencijalne nevolje s punjenjem ruskih borbenih redova u ratu u Ukrajini, zaključak je niza stranih medija nakon najnovije informacije prema kojoj dosadašnji veliki saveznik ruskog predsjednika, čečenski vođa, otvoreno prkosi Kremlju.

Naime, prema pisanju stranih medija, Kadirov se usprotivio navodima u novim udžbenicima koji su stigli iz Moskve za korištenje u čečenskim školama, a prema kojima je Staljin deportirao Čečene i druge ruske manjine s Kavkaza u vrijeme Drugoga svjetskog rata jer su surađivali s nacistima. U udžbenicima za ruske školarce tvrdi se da su deportirani kao kolaboracionisti, iako povjesničari drže da su “neke skupine u regiji” podržavale nacističku Njemačku, ali ih nije bilo puno i nisu bile utjecajne. Autori udžbenika barem priznaju da su prisilne deportacije bile nepravedne, ali takvo školsko gradivo razbjesnilo je Kadirova.

Autor knjige bivši je ruski ministar kulture Vladimir Medinski, Putinov pomoćnik, a navodno je i ruski predsjednik imao prste u sadržaju, u kojem se i sam spominje, navodi New York Times.

Pod naslovom “Pomagači i okupatori” knjiga opisuje kako je kolaboracija s nacistima bila razlog da sovjetski lider Staljin deportira oko 600.000 Čečena, Inguša, Balkara i Karačajevaca u Sibir i središnju Aziju 1943. i 1944. godine. Tisuće protjeranih umrle su na putu ili pri dolasku u Sibir.

Prema pisanju Timesa, Kadirov je naredio da se zaplijene primjerci knjige, a izvor za tu informaciju bio je Magomed Daudov, predsjednik čečenskog parlamenta. Daudov je poslije izbrisao objavu na Instagramu.

Ali Totorkulov, predsjednik Ruskog kongresa za narode Kavkaza, izjavio je da će njegova organizacija pokušati zabraniti udžbenik. Inače, riječ je o gradivu za 16-godišnjake.

Ramzan Kadirov svoje je vrlo mlade sinove uvijek poticao na borbu, odnosno nasilje. Adam Kadirov je u dobi od osam godina sudjelovao u natjecanjima za borce ultimate fighta nakon što je od malih nogu trenirao s ocem.

Njegov nastup prenosila je televizija, a navodno su protivnici odbijali pobijediti Adama i druge Kadirovljeve sinove koji su također sudjelovali u borbama. Već je tada Kadirov bio izložen kritikama jer je gledao kako jako mladi dječaci, njegovi sinovi, tuku druge pred odraslom publikom.

Previous articleHrvatska nositelj u Ligi nacija. Ovo su joj mogući protivnici
Next articleNeugodna bolest vlada Hrvatskom. Ugrožena necijepljena novorođenčad i dojenčad!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here