Home Sport Igor Štimac: Da sam postao predsjednik HNS-a, Mamić ne bi bio osuđen

Igor Štimac: Da sam postao predsjednik HNS-a, Mamić ne bi bio osuđen

211
0

Igora Štimca na čelu reprezentacije Indije uskoro očekuju kvalifikacije za Azijski kup. Uoči tih izazova SportKlub je objavio razgovor s bivšim hrvatskim reprezentativcem, igračem, trenerom i sportskim direktorom Hajduka te nesuđenim predsjednikom HNS-a.

Na pitanje o spornoj Skupštini Saveza 2010. godine na kojoj je za jedan glas bolji bio Vlatko Marković, odgovorio je: “Puno je toga o tome već rečeno. Ponosan sam na sve one ljude koji su prepoznali u meni čovjeka koji će donijeti radikalan zaokret u odnosima unutar nogometa. Nije bilo lako tim ljudima, bili su izloženi strašnim pritiscima, neki su izgubili i posao.

Veliki pritisci, podmetanja, u dvoboju dva programa. Jednog koji nije postojao i drugog koji je nudio nešto novo. Važno je tu naglasiti da su mediji kao Vlatkovog nasljednika vidjeli ili Bobana i Šukera. Ja sam porazgovarao s obojicom i oni su mi rekli da se ne namjeravaju kandidirati, iako sam se ja nadao da će oni to jednog dana postati.”

Tvrdi da je njegov program bio ispred svog vremena: “Imali smo program izgradnje četiri kampa po regijama, dva mala stadiona u Vukovaru i Kninu gdje smo željeli da igraju naše mlađe dobne reprezentacije. Podnijeli smo i financijsku podlogu svih naših programa.

Naravno, imali smo ideju i baviti se natjecanjem te sređivanjem sudačke organizacije. Naravno još tada sam govorio kolika je važnost TV prava. Sada se to daje na sva zvona.” Vlatko je tada već bio teško bolestan, a prije toga u trenucima kada sam ja bio član Izvršnog odbora vodili smo žestoke rasprave.

Nismo se slagali i jedan od mojih motiva da postanem predsjednik HNS-a bila je u činjenici da je on već bio dosta bolestan, da Savez nije funkcionirao, a Zorko Srebrić sve vješto prikrivao. Imali su oni već tada detaljne upute što i kako raditi. Sve zajedno napravio sam najbolje što sam mogao, no u toj neregularnoj predstavi smo izgubili. I kada je tako nemam si što predbaciti.”

Svime je, kaže, rukovodio Zdravko Mamić: “On je imao veliki strah da ću ja privilegije koje je imao Dinamo prebaciti Hajduku. Rekao je da u mojim venama teče više bijele krvi nego u njegovim modre. Rekao je da ne može takav hajdukovac voditi HNS.

To je bila njegova velika pogreška. Da sam ja bio predsjednik HNS-a, ništa mu se od ovog što mu se dogodilo ne bi dogodilo niti bi izašlo u javnost. Ja bih ga doveo u red po pitanju ponašanja, jer on je tim svojim istupima samo i jedino štetio sebi i svojim poslovima.”

Za kraj je Mamiću koji je pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama odao priznanje: “Zdravko je čovjek koji je želio moć, a još više od toga je tu moć želio stalno pokazivati i dokazivati. Imao je taj nagon da dominira, a to nije dobra karakteristika. Što se tiče njega kao klupskog djelatnika, on nije educiran, ali on je najbolji mogući trgovac.

Taj osjećaj za biznis i prodaju nogometaša nije nitko nikada imao. On i Tramp su tu prave babaroge. Od Dinama je napravio jedan stroj. Koji ima rezultate. I to je ono što mu nikada nitko neće moći oduzeti. To je klub koji se samofinancira, a to je rijetkost u ovom dijelu Europe.”

Previous articleBivši nogometaš Hajduka i Tudorov pomoćnik uhapšen zbog vrijeđanja djece iz Dinama
Next articleVraća li se Livaja u hrvatsku reprezentaciju za Ligu nacija?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here