Home Mozaik “Imam 3 diplome i 3 magisterija, a ne mogu naći posao. Očajna...

“Imam 3 diplome i 3 magisterija, a ne mogu naći posao. Očajna sam, pitaju me samo za godine”, požalila se na društvenim mrežama

316
0

I ona je odabrala TikTok kao medijski alat kako bi što više proširila važnu poruku današnjice: teškoće u pronalaženju posla. Pogotovo za malo starije ljude poput nje: žene s tri diplome i tri magisterija, koja se bori da uđe u svijet rada iako se može pohvaliti vrlo respektabilnim životopisom. Želi nam  pokazati kako “diploma nije garancija za posao” i to je osudila na platformi. Unatoč broju manjem od tisuću pratitelja, video je postao viralan i trenutno ima blizu 200 tisuća pregleda.

“Imam tri diplome, jednu iz turizma, jednu iz prava i jednu iz nutricionizma, sve tri stečene na jednom od najboljih sveučilišta, tri magisterija, uključujući MBA s izvanrednom nagradom. Govorim nekoliko jezika. Imam dugogodišnje iskustvo u volontiranju i mogu se pohvaliti da sam mnogima pomogla kao pravni savjetnik”: ukratko, sve je jasno. Unatoč tome, tvrdi da ne može pronaći posao te da je prvo pitaju za godine, koje su očito puno važnije od osobnih kvalifikacija i sposobnosti.

Godine života i titule su „ograničenje”

“Nazovite to korupcijom, nazovite to prijevarom, nazovite to lažju. Baš me briga, fakultetske diplome su prava farsa, je li fakultet kriv? Ne, gospodo, sve je ovo lanac, ali što se događa? Na kraju je uvijek netko odgovoran. Imamo ljude koji stignu do diplome jer plate, završe magisterij jer plate, završe doktorat jer plate. Doći će vrijeme kada sav novac koji uložimo u titule neće biti dovoljan. Kako to društvo ne vidi? Međutim, što trebam učiniti da se istaknem? Da se malo razlikujem u CV-u? Istina je da gubim nadu.”

Prema njezinim riječima, godine ne bi bile jedino ograničenje: stečene kvalifikacije obeshrabrile bi poslodavce koji smatraju da bi iste odgovarale boljim pozicijama, do kojih ionako ne može doći. “Sveučilišne diplome nisu prijevara, one su osnova, ali ništa ne jamče. Moramo tražiti rješenja i biti optimistični… čak i ako je jako teško.” Na kraju: “Ne žele kompetentne i iskusne ljude. Godine, a time i iskustvo, često mogu biti dvosjekli mač.” Problem je u korijenu, kvalifikacija je samo dio osobnog ulaganja u sebe. Prema Tiktokerici, “najvažnije je imati veze. Bez njih nikamo nećete stići.”

Previous articleZvijezda La Lige: Moji roditelji su pobjegli iz Gane. Pili su urin da prežive put do Španjolske
Next articleRoditelji je pokušavaju ubiti: ona to saznaje 80 godina kasnije kada joj pronalaze iglu u mozgu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here