Home Vijesti Imamo li dovoljno respiratora u Rijeci?

Imamo li dovoljno respiratora u Rijeci?

2097
0
Bolnički kreveti po stanovniku prema Eurostatu

Ministar Vili Beroš iznio je na konferenciji za medije broj respiratora s kojima Hrvatska u ovom trenutku raspolaže. Brojke je objavio po regijama. Tako regija Zagreb ima 240 respiratora, od čega je preraspodijeljeno njih 120. Regija Rijeka ima 55 respiratora od čega je preraspodijeljeno njih 25. Splitska regija ima 112 respiratora, od čega ih je preraspodijeljeno 13, a regija Osijek raspolaže s 95 respiratora, od čega ih je preraspodijeljeno 27. Riječ je o stacionarnim respiratorima.
-U Republici Hrvatskoj imamo još oko 300 transportnih respiratora, koji mogu poslužiti za transport bolesnika, ali i za potporu mehaničke ventilacije u bilo kojoj stacionarnoj ustanovi – rekao je ministar. Istaknuo je kako su u Hrvatsku stigla četiri naručena respiratora, i već su u funkciji, a sljedeći ih se tjedan očekuje još pet. Također smo priključeni javnoj nabavi Europske komisije te ih je naručeno 165, ali nije izvjesno kad će nam ti respiratori biti na raspolaganju.
– Prema našim procjenama broj respiratora trebao bi daleko premašiti naše potrebe, ali Vlada radi napore da osigura i nove. Važno je da našim odgovornim ponašanjem uzrokujemo da je naša krivulja čim linearnija što će omogućiti bolji odgovor. Loše je kad se to dogodi u kraćem razdoblju – rekao je Beroš.

Klinički bolnički centar u Rijeci pokriva područje riječke i istarske regije od oko 600.000 stanovnika i na raspolaganju ima 1069 kreveta, a ukupno su tamo zaposlena 3252 djelatnika.

U bolnici su predviđena 73 mjesta za respiratore, a trenutno nisu mobilizirali svi aparati. Dio će biti prebačen iz drugih medicinskih centara, a za neke su u tijeku postupci nabave. Od tog broja 48 mjesta za respiratore osigurano je u Ri Covid centru na Klinici za neurologiju, a ostali su na sušačkom lokalitetu, potvrđeno nam je iz riječkog KBC-a.

Prema procjenama Ministarstva zdravstva u Hrvatskoj bi na kraju trebalo biti manje od 3.000 oboljelih (360 u Rijeci) od kojih 5 posto težih slučajeva za što bi bilo potrebno 140 respiratora (18 u Rijeci) pod uvjetom da se koriste istovremeno.

Prema istoj računici ozbiljan problem s brojem respiratora bi se pojavio tek na brojci od potencijalnih 17.000 zaraženih u Hrvatskoj ili 1200 u riječkoj regiji.

Zaključak je relativno jednostavan. Ako se propisanih mjera budemo držali disciplinirano, već u travnju bismo mogli značajno smanjiti i obuzdati širenje Covida-19. Ako budemo nedisciplinirani, bit ćemo odgovorni za razbuktavanje epidemije i velik broj smrtnih slučajeva.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here