Home Sport Imao sam odličnu reprezentaciju i problem sa Srbima!

Imao sam odličnu reprezentaciju i problem sa Srbima!

132
0

Javier Clemente (73) legendarni je baskijski trener. Athletic Bilbao je u prvoj polovici 80-ih vodio do dva senzacionalna španjolska naslova i jedne duple krune. Šest godina bio je izbornik Španjolske (1992-98), a trenirao je još Atletico Madrid, Marseille, Real Sociedad, Espanyol…

Povodom nedavno objavljenog dokumentarca “Clementeova Španjolska” o zanimljivom razdoblju reprezentacije dok ju je vodio na dva svjetska i jednom europskom prvenstvu, pred španjolskim novinarima prisjetio se turbulentne gaže izbornika Srbije od kolovoza 2006. do prosinca iduće godine. Njegov angažman tamo je povijestan. Bio je prvi izbornik samostalne Srbije, nakon što se odvojila od Crne Gore i prvi stranac izbornik Srbije. Krenuo je sjajno, pobjedom 3:1 kod Češke, ali je završilo debaklom u kvalifikacijama za Euro 2008.

“Imao sam odličnu momčad, ali problem je bio što je bila – srpska! Srbi su dobri protiv jakih, a preziru slabije. U kvalifikacijama smo prvo igrali protiv Portugala i Poljske. Nitko od njih nas nije pobijedio. Ispustili smo bodove protiv Kazahstana! Ali Srbi su govorili: “Kako možemo igrati protiv ovih, jako su loši”. Odigrali smo vrlo dobro, nismo izgubili od jakih, pobijedili smo Finsku i izgubili od Belgije, 3:2. Zbog meča sa Kazahstanom smo eliminirani. To su Srbi.”

Clemente je otkrio bizaran način puta od Bilbaa do Beograda: “Taksijem. Pao sam s bicikla i slomio četiri rebra i ključnu kost. Rebra su mi probila pluća, nisam mogao putovati avionom. Zato sam prešao 2500 kilometara taksijem uz pomoć jastuka. Mislim da me je to koštalo oko 60 000 peseta tadašnjeg novca ili možda čak malo više.”

Previous articleStrani mediji se raspisali o trovanju pićima i Hrvatskoj
Next articleOsmero nadarenih učenika i studenta primat će stipendiju „Zaklade Dr.Viktor Ružić“ Rotary kluba Rijeka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here