Home Vijesti INTERVJU 5 PITANJA: KORISNICI DOMOVA ZA STARIJE OSOBE U PGŽ DOBIJU PUNO...

INTERVJU 5 PITANJA: KORISNICI DOMOVA ZA STARIJE OSOBE U PGŽ DOBIJU PUNO VIŠI STANDARD OD CIJENE KOJU PLATE, Dragica Marač

151
0

U najnovijem nastavku naše rubrike 5 pitanja razgovarali smo s pročelnicom Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ Dragicom Marač. Tema je uvijek aktualna – situacija i standardi Domova za starije osobe u našoj županiji.

Razgovarala: Marija A. ŠTRAJH (fb, linkedin, Twitter, yt, tiktok, ig)

1.Možete li reći da je našim umirovljenicima odlazak u dom financijski pristupačan, ako znamo kako su mirovine niske i postoji li tendencija snižavanje cijena?

Cijena smještaja u Domove za starije osobe kojima je osnivač Primorsko-goranska županija kreće se u rasponu od 365 do 560 eura  plus određeni dodatak za dodatni stupanj njege. Svi su cjenici javno dostupni na web stranicama naših domova  te svaki zainteresirani građanin ima mogućnost uvida. Cijene nažalost nije moguće snižavati jer su one već sada daleko ispod ekonomske cijene. Porasli su svi troškovi od hrane do energenata kao i plaće zaposlenih, što nije praćeno povećanjem decentraliziranih sredstava za pokriće troškova domova. Tako se ekonomska cijena smještaja u dom u ovom trenutku kreće oko tisuću eura, pa  Županija iz izvornog proračuna sufinancira smještaj za sve stanare kako bi se izbjegao rast gubitaka samih ustanova.

2. Dobivaju li umirovljenici uvjete i skrb u rangu onoga što plate odnosno da li je bilo  obiteljskih pritužbi?

Naši stariji građani koji se nalaze na smještaju  u domovima kojima je osnivač Županija dobivaju daleko viši standard usluge od cijene koju plate. Najbolji argument je taj da su samo naše ustanove u EQalin sustavu upravljanja kvalitetom koja propisuje vrlo visoke standarde pružanja socijalne usluge formiranih na razini Europe unazad dvadesetak godina i koji se neprekidno usavršavaju i dopunjuju.

3. Nedavna pandemija je pokazala poražavajući tretman i pažnju u domovima gdje je bilo zariste nemalog broj umrlih. Kako se sada nakon svega to rješava s obzirom na osjetljivost zdravlja osoba treće dobi?

Mi možemo biti jako  zadovoljni načinom na koji smo se nosili sa izazovima pandemije. Naime, naši su domovi dobro odolijevali prodorima korona virusa u ustanove, upravo iz razloga što je sustav pružene njege na vrlo  visokoj razini, a pružanje socijalne usluge temelji se na profesionalizmu i visokom stupnju humanosti i empatije koja se ugrađuje u odnose i postupanje sa stanarima.

4. S obzirom na duge liste čekanja mnogi umirovljenici su prisiljeni ići u puno skuplje privatne domove. Postoji li neko novo rješenje?

Županija kontinuirano radi na povećanju smještajnih kapaciteta te je u proteklom razdoblju osim uređenja zgrade za nove kapacitete u DZSO Volosko osigurala i nove kapacitete na Rabu koji je dislocirana jedinica DZSO Mali Kartec s Krka i nudi smještaj za 35 osoba s otoka  Raba Trenutno je u tijeku natječaj za idejno rješenje vezano za nove smještajne kapacitete u Delnicama gdje bi se formirala podružnica DZSO Kantrida, a također se planiraju novi kapaciteti u  Klani i na Cresu.

5. PGŽ domovi za starije imaju unutarnju kontrolu. Kako to zapravo funkcionira?

Svi naši domovi imaju uređen sustav unutarnje kontrole pružene usluge, osim toga imaju i vanjski sustav kontrole upravo kroz EQalin gdje se provodi vanjska evaluacija kvalitete pružene usluge, ali i  ocjene zadovoljstva uslugama samih korisnika, njihovih obitelji kao i zaposlenika. Tako primjerice naš dom Kantrida  već dugi niz godina dobiva od strane korisnika i rodbine ocjenu u rasponu od 4,2 do 4,6, na skali od jedan do pet.

Previous articleJubilarni 40. Riječki karneval ulazi u ludu završnicu
Next articleNije im dosuđen penal dok su gubile 5:1. Poludjele su i pretukle suca!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here