Home Mozaik INTERVJU 5 PITANJA: PGŽ POMAŽE SVIMA ONIMA KOJI SE U NAŠOJ ŽUPANIJI...

INTERVJU 5 PITANJA: PGŽ POMAŽE SVIMA ONIMA KOJI SE U NAŠOJ ŽUPANIJI BAVE KULTUROM, Sonja Šišić

171
0

Sonje Šišić, pročelnica upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, razgovara o trenutnoj situaciji o kulturi u našoj regiji i manifestaciji ‘Noć knjige’. Razgovarala: Marija A. ŠTRAJH (fb, linkedin, Twitter, yt, tiktok, ig)

1. S obzirom na lošu izdavačku situaciju te malom interesu građana za čitanjem, što možete reći o vašem povijesnom projektu za “Noć knjige” te može li utjecati na veći interes za čitanjem. Ponajviše kod djece i mladih?

UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ u okviru projekta KTR PF (Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana) izdao je ediciju slikovnica za djecu s temama posvećenim Frankopanskim kaštelima na našoj Ruti. Slikovnice, tekstom i slikom, izgrađuju prve estetske kriterije djeteta. Zato smo nastojali da budu vizualno lijepe, da pobuđuju maštu, da budurazigrane, duhovite, i svakako da se vodi računa o razvojnim potrebama djeteta koje čita ili kojemu čitaju naše slikovnice.

Edicija slikovnica Putovima Frankopana obuhvaća osam slikovnica od kojih je svaka vezana uz jednu od lokacija interpretacijskih centara te uz Frankopane i frankopanske kaštele i dvorce u Krku, Bribiru, Bakru, Kraljevici, Grobniku, Trsatu, Čabru i Brod na Kupi. Tekstovi su utemeljeni na povijesnim činjenicama i tradiciji kraja, a potpisuje ih Velid Đekić dok je autorica ilustracija Margareta Peršić.

U ovogodišnju manifestaciju Noć knjige uključilo se sedam gradova u kojima se nalaze naši frankopanski interpretacijski centri – Bribir, Brod na Kupi, Čabar, Bakar, Grobnik, Trsat i Kraljevica. Program se temeljio na frankopanskim slikovnicama, a sve u suradnji s lokalnom zajednicom, knjižnicama, dječjim vrtićima i osnovnim školama.
U Kuli Turan i Interpetacijskom centru Bribir čitala se slikovnica „Bribirske djevojčice“, pjevala himna „Kula starih Frankopana“ (koju su osmislile odgojiteljice, a pjevaju djeca Dječjeg vrtića Bribir) te išlo u potragu za blagom u Kuli Turan. U programu su sudjelovali Dječji vrtić „Cvrčak i mrav“ Tribalj (podružnica Bribir) i Margareta Peršić, autorica ilustracija frankopanskih slikovnica. Program se održao u organizaciji TZ Vinodolske općine.
U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi odvio se program „Puhova družina u Kaštelu Zrinskih“ koji je uključivao čitanje istoimene slikovnice i edukativnu radionicu za djecu. Ulaz u Kaštel je bio besplatan uz mogućnost razgledavanja stalnoga postava „Divljina s pogledom na more“, Interpretacijskoga centra Brod na Kupi te izložbe „Zmije Hrvatske“. Program se održao u organizaciji Prirodoslovnoga muzeja Rijeka koji upravlja Kaštelom Zrinskih.
Za vrijeme trajanja programa u Dvorcu Zrinski u Čabru vrata su bila otvorena za sve posjetitelje, a u Narodnoj knjižnici „Ivan Žagar“ predstavljena je slikovnica „Čabarski rudari“. Program se odvio u organizaciji Grada Čabra.
Frankopanski Kaštel u Bakru u Noć knjige se uključio s čitanjem slikovnica „Putovanje bakarskim jedrenjakom“ i „Kamenčići od suza“. Program se održao u organizaciji TZ Grada Bakra, a u sudjelovala je Osnovna škola Bakar i Društvo „Naša djeca“ Bakar.
U kaštelu Grobnik održala se radionica „Grobnički mlin“ temeljena na istoimenoj slikovnici u suradnji s Dječjim vrtićem „Čavlić“. Nakon čitanja slikovnice, sudionici su izradili i maketu grobničkoga mlina. Program se odvio u organizaciji Općine Čavle, odnosno Multimedijalnoga centra Grobnik.
U Noći knjige sudjelovao je i Dvorac Nova Kraljevica. U suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Kraljevica, održalo se interpretativno čitanje slikovnice „Svojeglavi štapić“. Program je bio namijenjen polaznicima Dječjega vrtića „Orepčići“ iz Kraljevice koji su se rado i zainteresirano upoznali s frankopanskom pričom vezanom uz svoj grad. Aktivnost se provela u organizaciji Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.
U sklopu ovogodišnjih Dana Trsata i Noći knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka – Ogranak Trsat se održala se i pričaonica i kreativna radionica „Trsatsko blago“. Radionicu i pričaonicu koja se sastojala od pripovjednoga dijela, igara upoznavanja i likovnoga dijela u trajanju od dva sata, vodila je Margareta Peršić.Kroz igru i zabavu potaknula se kreativnosti i učenje, a nastali su i divni dječji radovi od gline – trsatski ključ, zmaj i kaštel!
Po završetku svih događanja dobili smo vrlo pozitivne kritike i upite o mogućnosti kupnje kompleta slikovnica, kako škola, vrtića tako i pojedinih roditelja. To je svakako pouzdan pokazatelj da smo publiku zainteresirali za čitanje naših slikovnica a time utjecali i na povećanju interesa za čitanjem uopće.
Što se tiče interesa za čitanje smatramo da interes itekako postoji, što potvrđuje broj članova i broj posuđenih knjiga u Gradskoj knjižnici Rijeka s pripadajućim ograncima kao i u ostalim narodnim knjižnicama i čitaonicama na području Primorsko-goranske županije. Pitanje zašto se ne kupuje više knjiga trebalo bi postaviti na neke druge adrese, a ne primarno na dijelove uprava zaduženih za kulturnu djelatnost, ali svakako jedan od važnijih razloga je socio-ekonomske naravi, a na taj segment ne može se utjecati putem županijskih ili gradskih odjela za kulturu.
Noć knjige i slične manifestacije (tribine, okrugli stolovi, promocije knjiga, predstavljanja autora) svakako mogu značajnije doprinijeti razvoju čitalačke publike pa tako i one najmlađe, ali takva publika se ne razvija preko noćiveć je to dugotrajan proces u kojem trebaju sudjelovati svi u odgojno-obrazovnoj vertikali, a na davateljima sadržaja je da ponude zanimljiv, kvalitetan i originalan sadržaj koji može privući publiku. Smatramo da se izgradnjom Art kvarta Benčić stvaraju izvrsni infrastrukturni preduvjeti za susret publike s knjigom i književnicima koji uvelike mogu doprinijeti razvoju čitalačkih navika kod najmlađih čitatelja.

2. Podržavate udruge, civilno društvo te pojedine medije. Koji su osnovni kriteriji za raspodjelu sredstava te da li oni mogu živjeti od pomoći županije?

Osim navedenih, Primorsko-goranska županija putem Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu od 2018. godine provodi Javni poziv za financijsku pomoć poduzetnicima u kulturi. Ovaj je program isključivo namijenjen obrtima i trgovačkim društvima s područja županije, dakle profitnom sektoru, a pokrenut je s ciljem da se pomogne izdavačima i ostalim dionicima u kulturi da na tržište lakše plasiraju svoje proizvode. Putem ovog programa sufinancira se izdavanje knjiga, nabava opreme za knjižare, snimanje dokumentarnih filmova, glazbenih i sličnih sadržaja. Sufinanciranje je u skladu s proračunskim mogućnostima, a konkretno u sektoru izdavaštva imamo oko pet izdavačkih kuća koje se koriste sredstvima iz navedenog programa. Osnovni kriterij je da trgovačko društvo ili obrt mora imati sjedište na području Primorsko-goranske županije. Ostali kriteriji su sljedeći: usmjerenost programa/projekta na neposrednu društvenu korist i stvarnim potrebama u zajednici u kojoj se provodi, jasno definiran i realno dostižan cilj programa/projekta, realan odnos troškova i planiranih aktivnosti programa/projekta, kadrovska sposobnost prijavitelja za provedbu programa/projekta, osigurano sufinanciranje programa/projekta iz drugih izvora, regionalnost programa/projekta (održavanje izvan grada Rijeke).
Što se tiče neprofitnog sektora (udruge, umjetničke organizacije…), njihovi se programi isključivo mogu sufinancirati putem Javnog natječaja za zadovoljenje javnih potreba u području kulture, a kriteriji su vrlo slični prethodno navedenima. Putem javnih potreba u kulturi jedan dio odnosi se na izdavaštvo, u prvom redu u vidu sufinanciranja izdavanja monografija, zbornika i sličnih publikacija.

3. Projekt o Frankopanima u “Noći knjige” uistinu pokriva velik broj malih općina, a i posvećen je ponajviše djeci. Mislite li da će ipak uz internet zaintrigirati djecu?

Mislim da hoće. U tom su procesu svakako najvažniji roditelji. Roditelji koji žele potaknuti djecu da zavole čitanje, mogu im svakodnevno kod kuće čitati naglas. Dokazano je da će djeca školskog uzrasta kojima su roditelji glasno čitali knjige, imati veće šanse za razvijanjem sklonosti prema čitanju. Bez obzira koliko problema imate na poslu, u osobnim odnosima ili u bilo kojem drugom području svakodnevnog života, kada se prepustite čitanju dobre knjige, zaboravljate na sve. Čitanjem knjiga širimo i produbljujemo rječnik, jačamo sposobnost razumijevanja i vježbamo empatiju. Sve su to temelji za razmišljanje „vlastitom glavom“, a to je jedini put koji vodi ka sreći i uspjehu. Mi smo tu da takve prave stvari podržimo raznim akcijama koje će biti dostupne svakom na području PGŽ.

4. Na koji način PGZ namjerava moguće podići razinu književne scene koja je nekoć bila veoma jaka ovdje?

Primorsko-goranska županija ne može izravno podići razinu književne scene, ali u suradnji s ustanovama u kulturi, prvenstveno onima okrenutima knjižničnoj i knjižničarskoj djelatnosti može pripomoći u tome. Kao što je već navedeno, sredstva kojima raspolaže UO za kulturu, sport i tehničku kulturu moraju se dodijeliti korisnicima isključivo putem javnih natječaja/poziva. Na predlagateljima kulturnih sadržaja je da ponude sadržaj, a Primorsko-goranska županija u skladu s proračunskim sredstvima takve programe može sufinancirati. Valja naglasiti kako se na navedene javne pozive/natječaje, prijavljuje iznimno velik broj predlagatelja koji predlažu i po nekoliko programa. Osim samog izdavaštva, sredstva se dodjeljuju i glazbenim, filmskim, likovnim, izložbenim, kazališnim programima, a posebna se pozornost posvećuje kulturnim manifestacijama te programima očuvanja i njegovanja kulturne baštine. Treba naglasiti da se i putem programa očuvanja i njegovanja kulturne baštine dio odnosi na izdavaštvo, i to ono okrenuto dijalektalnim temama ili autorima.

5. Mislite li da odjel za kulturu PGZ može pomoći piscima koji žive u PGZ ali se ne drže striktno lokalnih tema?

Postoji više načina kako PGŽ pomaže svima onima koji se u PGŽ bave kulturom, a programskom su djelatnošću značajne za cijelu županiju – od ustanova u kulturi čiji osnivač nije Županija, preko udruga do samostalnih umjetnika.

Kroz Program javnih potreba u području kulture podupiru se programi očuvanja i njegovanja kulturne baštine, poticanje kreativnih i kulturnih industrija, kulturne manifestacije i sl.
U nastojanju da pridonese unapređivanju kvalitete kulturnih djelatnosti te da što više afirmira umjetničko stvaralaštvo, Primorsko-goranska županija utemeljila je godišnje novčano nagrađivanje najboljih umjetničkih ostvarenja na području kulture, i to književnosti, glazbe, likovne i primijenjene umjetnosti, filma i kazališno-scenske umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje ustanovama i udrugama u djelatnosti kulture sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije te fizičkim osobama državljanima Republike Hrvatske s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije, koje su na kulturnoj manifestaciji državne ili međunarodne razine održane u protekloj kalendarskoj godini ostvarile nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali, i jedinstvena je u RH.

Previous articleZvali su me u Ukrajinu, odbio sam i rekao: Dečki, griješite! Nije ovo Sirija, znate li što vas čeka?
Next articleKasparov: Kad padne prva raketa na Krim, Rusi će shvatiti da je nešto ozbiljno krivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here