Home Vijesti Kasparov: Kad padne prva raketa na Krim, Rusi će shvatiti da je...

Kasparov: Kad padne prva raketa na Krim, Rusi će shvatiti da je nešto ozbiljno krivo

179
0

Jedan od najžešćih Putinovih kritičara, ruski šahovski velemajstor s hrvatskom putovnicom, Gari Kasparov, danas za RTL Direkt kaže da 50 posto Rusa ne podržava rat u Ukrajini i da Vladimir Putin neće proglasiti opću mobilizaciju.

Prvo je komentirao jučerašnji Putinov govor.

“Nisam očekivao neke velike objave iz jednostavnog razloga što Putinovoj vojsci ne ide dobro u Ukrajini. Ne pobjeđuju, dakle Putin nema ništa za proglasiti. Što se tiče najava o općoj mobilizaciji, bio sam vrlo skeptičan oko toga jer u onom trenutku kad bi proglasio masovnu mobilizaciju, to bi uključilo u rat i velike ruske gradove”, kazao je.

“Sada se u Ukrajini većinom bore vojnici sa sela, s istoka, iz Sibira. Putin ili njegovi savjetnici shvaćaju da bi uključivanje građana Moskve ili Sankt Petersburga dovelo do velikih prosvjeda”, kaže Kasparov.

Što se treba dogoditi kako bi došlo do promjene javnog mnijenja u Rusiji?

“Po mojoj procjeni broj građana Rusije koji podržavaju rat je manji od 50 posto, mnogo njih jednostavno ne žele čuti za rat, samo čekaju, kao u limbu. Da odgovorim na vaše pitanje, što se treba dogoditi? Dvije stvari, građani trebaju shvatiti da je rat stvaran i da Rusija gubi.

Onog trenutka kad prva ukrajinska raketa pogodi Krim, nakon što Ukrajina dobije oružje od Zapada i započne uzvraćati paljbu, to će biti snažna poruka. Rusi će shvatiti da je nešto ozbiljno krenulo krivim smjerom”, kaže Kasparov za RTL Direkt.

Komentirao je Milanovićeve izjave.

“Ovo je vrlo bolan trenutak za mene jer mi je Milanović dao hrvatsku putovnicu. Zbog njega smo supruga i ja postali EU građani kad nam je to bilo najpotrebnije, zato mi je teško kritizirati Milanovića. Pozdravljam napore premijera Plenkovića i drago mi je što mogu vidjeti da hrvatska Vlada u potpunosti podupire taj smjer”, kazao je.

Komentirao je i mogućnost nuklearnog napada.

“Nizak je rizik jer oni u Rusiji koji donose ove odluke a dolaze iz kruga ljudi bliskih Putinu, shvaćaju da bi bili ubijeni povratnim udarom kad bi se odlučili stisnuti taj crveni gumb, a sumnjam da imaju želju umrijeti zbog Putinovih želja. U svakom jeziku imamo izreku “Pas koji laje, ne grize””, zaključuje.

Previous articleINTERVJU 5 PITANJA: PGŽ POMAŽE SVIMA ONIMA KOJI SE U NAŠOJ ŽUPANIJI BAVE KULTUROM, Sonja Šišić
Next articleMia Dimšić nije izborila finale Eurosonga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here