Mozaik

Iskra, nova pjesma Urban&4: Simbol našeg zaloga za budućnost!

Iskra, nova pjesma Urban&4: Simbol našeg zaloga za budućnost!
This image has an empty alt attribute; its file name is Urban4-Iskra-by-Tomislav-Torjanac.jpeg

Vizual: Zvonimir Torjanac

Treba nam tako malo, skoro ništa, jedan kremen i jedna iskra riječi su koje odjekuju u novoj pjesmi benda Urban&4.
Iskra, naziv je nove pjesme, novog, a opet toliko prepoznatljivog Urbanovog glazbenog pečata.
“Iskra je snimljena gotovo posve uživo, u studiju G.I.S, pokraj Rijeke, snimao ju je Matej Zec.
S obzirom da je Iskra nastala doma, uz akustičnu gitaru, odlučili smo da je najbolje pokušati zadržati taj topao, kućni duh te glazbenu priču benda samo, naprosto, nasloniti na njezine temelje. Za mene je Iskra, u nekom prenesenom smislu, simbol našeg zaloga za budućnost“ – opisao je Damir Urban.
Njene ruke grle kao šal, nastavlja se u tekstu, a nostalgična melodija tog zaloga budućnosti kao da istinski obgrli, nekom pozitivnom, poticajnom notom. Na tragu toga je i sam vizual, koji prati „Iskru“, a za koji je zaslužan Tomislav Torjanac.
Dok je melodija „Iskre“ poput slike oslikane trenucima, sam tekst, otpjevana je poezija, a tako je opisuje i Urbanov prijatelj, Rade Šerbedžija, filmski i kazališni glumac, pjesnik i glazbenik:
“Moj prijatelj Urban pjeva poeziju. Svoju poeziju. Savršen ritam riječi, misli i pojmova, kojima opisuje život, stapa se sa nekom gotovo nebeskom muzikom, koja dolazi iz njegove žestoke utrobe, iz njegove sveljudske boli, iz njegova čudovitog bivstva.”
Sporo rasti mala vrbo, dug je put, a ovaj svijet te čeka, možda su najbolje riječi kojima stihovi “Iskre“ mogu opisati video spot za istu.Režiju spota potpisuju Damir Urban i Milica Czerny Urban, dok Milica potpisuje i fotografiju te montažu, a priča iza video spot „Iskra“ nosi i neke zanimljive poveznice i simbolike.
“Želeći napraviti spot koji će što bolje pratiti pjesmu, ali koji ju istovremeno neće opteretiti, razmišljali smo o mnogim opcijama i došli do zaključka da bi, zbog same teme i na neki vrlo općenit način, smisla teksta, bilo idealno da djeca preuzmu glavu ulogu. Istog trenutka smo se sjetili Jane Sienne i Mile Amelie Mikić. Nije ta ideja došla bez neke smislene veze – naime, prije 23 godine, u prvom spotu Damirove solo karijere, onome za pjesmu Astronaut, a i na samom početku svoje karijere, nastupila je Ljupka Gojić Mikić. Kako smo i tijekom svih godina i dalje u kontaktu, odlučili smo je zamoliti, a naravno i ostatak njezine obitelji, da pita djevojčice bi li željele biti u našem spotu. Tako se, na jedan poseban način, zatvorio krug, ali i nastavila priča – točno tamo gdje treba, na djeci, na onima koji jesu budućnost.” – opisala je Milica Czerny Urban.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Đorđe Balašević se ovo ljeto vraća u pulsku Arenu

spMay 21, 2019

Riječki anđeli: Nakon što su bolesnoj majci s 4 djece osigurali stan, sada su ga i uredili!

spMay 21, 2019

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.