Home Mozaik Islamski hodža kritizirao muslimane koji čestitaju Božić kršćanima jer je to “grijeh...

Islamski hodža kritizirao muslimane koji čestitaju Božić kršćanima jer je to “grijeh i haram”

180
0

“Još uvijek je predmet rasprave je li to halal ili haram, stoga se bolje klonite toga, nemojte govoriti sretan Božić”, rekao je islamski hodža Ma’ruf Amin u srijedu.

Dok svijet slavi Božić i Novu godinu, visoko islamsko tijelo u Indoneziji uputilo je apel muslimanskoj zajednici da izbjegava čestitati drugima “Sretan Božić”. “Još uvijek je predmet rasprave je li to halal ili haram, stoga se toga bolje klonite, nemojte govoriti sretan Božić”, rekao je u srijedu islamski svećenik Ma’ruf Amin.

Prema izvješćima, hodža, koji je također predsjedavajući islamskog tijela u Indoneziji, rekao je da muslimani mogu čestitati “Sretnu Novu godinu”, dok bi trebali izbjegavati čestitati drugima “Sretan Božić”. Vijeće je također reklo da je ‘haram’ (znači zabranjeno) za muslimane prisustvovati božićnim zabavama ili proslavama. “MUI je izdao edikt koji zabranjuje muslimanima prisustvovanje takvim ritualima jer su vjerske prirode. Bilo bi haram za bilo kojeg muslimana da učestvuje”, dodao je Ma’ruf.

Islamski klerici citiraju Kur’an kako bi rekli da je želja ‘sretan Božić’ grijeh
U međuvremenu, drugi izvještaj koji je objavio The Islamic Information uoči Božića rekao je da je ‘haram’ slaviti bilo koji nemuslimanski festival, uključujući Božić u islamu. Kršćani obilježavaju rođenje Isusa (sina Božjeg). Proslava Božića je pod širkom (grijehom). U izvješću se navodi da je to jedan od najkažnjivijih prijestupa u islamu.

Izvješće također citira stihove iz Kur’ana koji naizgled zabranjuju slavlje Božića. “O ljudi od knjige! Ne idite u krajnosti u pogledu svoje vjere; o Allahu ne govori ništa osim Istine. Mesija, Isa, sin Merjemin, nije bio ništa više od Allahovog poslanika i ispunjenja Njegovih riječi preko Marije i duha stvorenog Njegovom naredbom. Allah je samo jedan Bog. Neka mu je slava. On je daleko iznad toga da ima sina!” glasi citat iz Kur’ana.

Previous articleUkrajinci izveli iznenadni dronski napad na rusku bazu udaljenu 800 km od Ukrajine
Next articleBarakude prvi puta nakon osvajanja europskog zlata okupljeni na zajedničkim pripremama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here