Home Kolumne Ispravak PR-a Andreja Melnichenka na tekst ‘Hrvatska državljanka upravo postala najbogatiji ruski...

Ispravak PR-a Andreja Melnichenka na tekst ‘Hrvatska državljanka upravo postala najbogatiji ruski oligarh; dugogodišnja je prijateljica Nine Badrić’

1127
0

Nakon našeg teksta pod naslovom Hrvatska državljanka upravo postala najbogatiji ruski oligarh; dugogodišnja je prijateljica Nine Badrić, s ispravkom nam se javio Aleksandar Byrikhin PR direktor Andreja Melnichenka. Njegov ispravak objavljujemo u cijelosti:

  1. travnja ove godine objavili ste tekst “Hrvatska državljanka upravo postala najbogatiji ruski oligarh” (https://www.rijekadanas.com/hrvatska-drzavljanka-upravo-postala-najbogatiji-ruski-oligarh-dugogodisnja-je-prijateljica-nine-badric/). Moram reći da u tekstu ima netočnosti:
  2. Andrej Melnichenko nije “Godine 2022. udvostručio je svoje bogatstvo”. U Forbesovim člancima i na ljestvici navodi se da je “prilikom procjene bogatstva uzeta u obzir vlasnička struktura na dan 23. veljače 2022.” te da je “od 9. ožujka [2022.] Melnichenko odstupio s mjesta člana upravnog odbora i neizvršni direktor u obje tvrtke i prestao biti njihov korisnik” (https://www.forbes.ru/milliardery/486924-20-bogatejsih-rossijskih-biznesmenov-v-global-nom-rejtinge-forbes, https: //www.forbes.ru/milliardery/487114-andrej-mel -nicenko-vpervye-vozglavil-spisok-forbes-samyh-bogatyh-rossian). Dakle, Forbesovi izračuni nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari. Valjda bi bilo ispravno reći samo “Godine 2022. dospio na vrh liste najbogatijih Rusa”.
  3. Andrej Melnichenko nije “prepisao većinu imovine na njegovu ženu”. Dana 8. ožujka 2022. povukao se iz korisnika trusta koji posjeduje EuroChem i SUEK. Sankcije protiv njega uvedene su 9. ožujka. Alexandra Melnichenko je automatski postala novi korisnik, kako je predviđeno dokumentima o trustu. Svoju imovinu nije prenio niti prepisao na nju. Bilo bi ispravno reći da je “Dan prije sankcija protiv Andreja Melnichenka njegova žena postala novi korisnik tvrtki koje je on osnovao.”
  4. Kuzbas nije dalekoistočna regija Rusije, nalazi se u Sibiru, u samom središtu Rusije.
  5. Doista, “Melnichenka Europska unija smatra jednim od najutjecajnijih poslovnih ljudi u Putinovu okruženju”. Međutim, želio bih vam skrenuti pozornost na činjenicu da Andrej Melnichenko nije živio i ne živi u Rusiji od 2004. godine. Štoviše, još 2017. za novine NYT je rekao da nije među onima koji su bliski Putinu (https://www.nytimes.com/2017/08/25/opinion/a-russian-businessmans-response.html). Na sastanku s Putinom bio je kao član vodstva RSPP-a – udruge ruskog privatnog biznisa, kao što je HUP u Hrvatskoj. Melnichenko je u RSPP-u odgovoran za klimat.
  6. “Unatoč sankcijama, Melnichenkov EuroChem nastavio je trgovati” – EuroChem nije i nikada nije bio pod sankcijama. Odgovarajuće izjave dala je Švicarska, gdje je sjedište EuroChema (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-01/frozen-russian-assets-in-switzerland-increase-to-8-billion). Sjedinjene Države dale su posebnu izjavu da ne smatraju da Evrochem pripada Andreju Melnichenku i da se na njega ne odnose sankcije (https://ofac.treasury.gov/faqs/1074).
  7. Melnichenko nije “vlasnik najveće jedrilice u svijetu”. Molim vas da pogledate, već sam komentirao ovo pitanje za Forbes (https://www.forbes.com/sites/giacomotognini/2022/10/01/how-sanctioned-russian-billionaires-are-trying-to-loosen-europes-grip-on-their-superyachts/).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here