Home Vijesti Istraga oko Hypa zahvatila Jakovčića i Linića?

Istraga oko Hypa zahvatila Jakovčića i Linića?

1135
7

Hypo banka je od 2000. do 2003. godine koliko je na vlasti bila koalicija na čelu s Ivicom Račanom stekla niz vrijednih nekretnina i to zahvaljujući tadašnjem šefu Hrvatskog fonda za privatizaciju Slavku Liniću, ali i istarskom županu Ivanu Jakovčiću, navodi Nacional pozivajući se na 80 stranica detaljne analize poslovanja Hypa u Hrvatskoj. Radi se o izvješću s kraja 2007. godine, a autori su najvjerojatnije osobe iz obavještajnog miljea. U njemu se uz Linića i Jakovčića spominju i poduzetnici Walter Wolf, Milan Naperotić i tadašnji potpredsjednik HFP-a Krešimir Starčević, koji su u više poslova protuzakonitim djelovanjem Hypo banci omogućili zaradu od više stotina milijuna eura.

Hypo banka je ponajviše zaradila na kupnji jeftinih poljoprivrednih zemljišta koja su naknadno prenamijenjena u građevinska ili kupovinom posrnulih tvrtki s vrijednim nekretninama od HFP-a.

Linić je posredniku Wolfu osiguravao niske cijene i povoljne uvjete u ugovorima koji nisu predviđali sankcije u slučaju da se ne zadrži proizvodnja ili se ne uložili obećani novac. Wolf je bio vlasnik Karlovačke banke, remontnog brodogradilišta Lamjana na Ugljanu, Karlovačke industrije obuće (KIO je preuzeo za 4 milijuna eura zbog nekretnina), zadarske Makarske, hotelskog poduzeća Borik, pazinskog Purisa… a sve je platio novcem Hypa.

Naperotić je, pak, za Hypo banku kupovao zemljišta, poput milijun četvornih metara u Barbarigi i Dragoneri preko tvrtki AB Maris i Darija, registriranih u Lihtenštajnu, po cijeni od pet eura po kvadratu! Izmjenama urbanističkih planova zbog projekta Brijuni rivijera vrijednost tog zemljišta skočila je na 95 milijuna eura. Naperotića se vezuje i uz privatizaciju Diokija, transakciju koju je financirala Hypo banka, a gdje je on lobirao za sadašnjeg vlasnika Roberta Ježića.

Krešimir Starčević se proslavio time što je nakon pozicije vršitelja dužnosti predsjednika HFP-a otišao raditi u Hypo banku i to ga je čekalo mjesto člana Uprave. Uz Naperotića i Linića je navodno suodgovoran za nepovoljne ugovore prilikom privatizacije Hotelsko-turističkog poduzeća Primošten i starigradskog hotela Alan.

Tjednik navodi i kako su Linić i SDP-ov ministar financija Mato Crkvenac lobirali za Bayerische Landesbank čime su vršili pritisak na guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji nije dozvoljavao da BLB privatizira hrvatski Hypo.

Tvrdi se kako su Slavko Linić i Mato Crkvenac u javnosti lobirali za BLB tvrdeći kako su Nijemci važniji saveznici Hrvatskoj od Austrije i kako se njemačka banka u slučaju Riječke banke ponašala korektno. Dapače, Linić je navodno Rohatinskog optužio da zastupa interese američko-židovskih bankarskih interesa na štetu hrvatskih državnih interesa, što mu je Rohatinski zamjerio jer su obojica zajedno sudjelovali u spašavanju Riječke banke.

Tragom tog izvještaja, Nacional izvodi tezu da je umiješanost Linića u aferu Hypo razlog zbog čega šef SDP-a Zoran Milanović govori protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i optužuje ga za prikrivanje kriminala.

7 COMMENTS

  1. ovo s Dragonerom i Barbarigom, gdje je općina Fažana oštećena za desetke miliiona eura, na račun privatnih osoba, a za to na sudu je samo bivša predsjednica općine, IDS-ovka, a jasno je da to nije moglo proći bez kumstva Jakovčića, a on je bio i veliki frend i i poslovni partner s bivšim šefom Koruške Hajderom, koji je bio jedan od glavnih s Hypo bankom iz Klagenfurta.
    a Riječki Sladis je propao, bankrotirao, a imao je pozitivno poslavanje, računi su se moralo namjerno prikazivati negativnim, a sad Slavko LInić je vlasnik njihovih skladišta na Škurinju, a i hale tehničkog pregleda na Škurinju, ako sam dobro informiran.

  2. Takvim lopovima treba m**** u č*** a ne zatvor. Ali zatvor nece nikad ni vidjeti jer ovo je banana država.

  3. vidi vraga…linić je mislel na sebe kad je bil va zagrebu a mi se čudimo zač rika ni profitirala kad je sdp vladal…je ba lo se njimi za riku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here