Home Vijesti Istraživanje Oxforda: Hrvatska ima najstrože restrikcije na svijetu u odnosu na broj...

Istraživanje Oxforda: Hrvatska ima najstrože restrikcije na svijetu u odnosu na broj zaraženih

6721
0

Sveučilište Oxford objavilo je mjerač državnih mjera u borbi protiv koronavirusa, rangirajući zemlje prema snazi uvedenih restrikcija. Prema njihovom indeksu, koji mjere uspoređuje s brojem zaraženih, Hrvatska trenutno provodi najrigidnije mjere na svijetu.

Istraživači promatraju osnovne kriterije kao što su zatvaranje škola, zabrana putovanja, restrikcija javnog okupljanja, zabrane za tvrtke i tako dalje. Te mjere zatim se uspoređuju s brojem trenutno zaraženih, kako bi se dobio usporediv indeks rigidnosti provedenih mjera.

Prema podacima Oxforda, odmah iza Hrvatske nalaze se Sirija i Srbija. Ideja istraživanja je ponuditi transparentan uvid u sve što svjetske vlade rade kako bi se othrvale izazovu koronavirusa, a podatke će osvježavati što je češće moguće.

Zemlje poput Hrvatske, koje imaju relativno malen broju slučajev probile su se na vrh ljestvice reagirajući nakon talijanske katastrofe.

Osim mjera koje su trenutno na snazi, Stožer za civilnu zaštitu najavljuje još dodatnih restrikcija. Dosta polemike izazvao je novi prijedlog da Vlada ima mogućnost praćenja građana preko mobitela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here