Home Kolumne Iva Rinčić kaže da su podržali Komadinu jer se boje novih izbora

Iva Rinčić kaže da su podržali Komadinu jer se boje novih izbora

971
0

Nakon što je jučer to napravio Davor Štimac, danas je svoju podršku SDP-u i Zlatku Komadini na jučerašnjem neuspjelom pokušaju konstituiranja županijske skupštine pokušala opravdati bivša kandidatkinja za PGŽ županicu Iva Rinčić. Podsjetimo, trojac Štimac, Rinčić, Popović je bez ikakve najave ili objašnjenja podržao SDP-ov prijedlog prema kojem bi predsjednik skupštine postao SDP-ovac Loris Rak, iako SDP-ova koalicija u skupštini nema većinu. Unatoč podršci Štimčeve ekipe prijedlog nije prošao za jedan glas pa će se konstituiranje skupštine ponoviti za tri tjedna, a ‘nezavisnima’ u međuvremenu preostaje javnosti objasniti svoj potez koji je toliko genijalan da ga šira javnost još nije uspjela shvatiti.

U podužem traktatu punom kontradikcija, kojeg možete pročitati u facebooku statusu na dnu ovog članka, Rinčić ukratko, tvrdi da su podržali Komadinu jer su se uplašili ponovljenih izbora. A na njima bi, barem po njoj, slavili SDP i HDZ, a oni ostali bez teško izborenih vijećničkih fotelja u skupštini. Podrškom SDP-u oni su zapravo namjeravali osujetiti Komadinin plan za nekonstituiranjem skupštine i novim izborima. Nekoliko rečenica kasnije Rinčić pak tvrdi da je nekonstituiranje skupštine Komadinin neuspjeh što je poprilična posvađanost sa elementarnom logikom. Valjda je čovjek uspio u svom paklenom planu ako skupština na kraju nije konstituirana?!

Pametni ljudi uče na tuđim greškama, a budale na vlastitim. Rinčić, Štimac i ekipa su se toliko uživili u svoju prosvjetiteljsku misiju da im je promaklo kako se gotovo identična situacija dogodila prilikom konstituiranja skupštine PGŽ 2017. godine. I tada, kao i sada, SDP i Komadina nisu imali većinu u skupštini pa su im bianco podršku, na zaprepaštenje ostatka opozicije, odlučili dati vijećnici Akcije mladih. Opravdali su to tobožnjom željom da se spriječi politička trgovina i konstituira skupština. Pa su kompletnu vlast izručili SDP-ovoj koaliciji. Zvuči poznato? Ali teško da je potez Akcije mladih Komadini prouzročio besane noći, prije će biti da se nakon svega zapitao – s kakvim to ja budalama imam posla?

Tvrdnje Rinčić i Štimca prema kojima je nebitno tko je predsjednik skupštine te da je situacija u kojoj predsjednika ima SDP kazna za SDP, spadaju pak u antologiju političkog diletantizma i naivnosti. Umjesto da ispoštuju volju birača, koji nisu htjeli staviti sva jaja u istu košaru pa su iskrojili skupštinu u kojoj izvršna vlast nije ni blizu većine, ‘nezavisni’ su jučerašnjim potezom falsificirali rezultate izbora čime su pljunuli prvenstveno na svoje birače kojima su uoči izbora obećali nešto sasvim drugo.

Pred nama je konstituiranje riječkog Gradskog vijeća pa onda novi pokušaj konstituiranja županijske skupštine. Ostane li ekipa oko Štimca dosljedna svojim objašnjenjima, i tamo slijede bianco podrške kandidatu kojeg predloži SDP, čije koalicije imaju relativnu ali ne i apsolutnu većinu. U situaciji u kojoj u opozicijskim klupama sjede zastupnici koji misle kako podrškom SDP-ovim kandidatima kažnjavaju ovu stranku, ne treba sumnjati da će i novi riječki gradonačelnik i stari PGŽ župan u iduće 4 godine imati stabilnu većinu u predstavničkim tijelima. Uz ovakvu opoziciju i puno duže od toga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here