Home Sport Iz povijesti riječkog nogometa: Rijeka u Srednjoevropskom kupu

Iz povijesti riječkog nogometa: Rijeka u Srednjoevropskom kupu

760
0

U nekim davnim danima, pogotovo prije 2. svjetskog rata Srednjoeuropski kup je bio strahovito popularan i veoma cijenjeno natjecanje. U godinama nakon 2. svjetskog rata Srednjoeuropski kup nije gubio na svojoj važnosti, a i pojavom Kupa prvaka i Kupa kupova bio je veoma jako natjecanje. Ipak, kasnijih godina, pogotovo nakon organiziranja Kupa UEFA, Srednjoeuropski kup je počeo gubiti na svojoj važnosti, te je postao sporedno, ne ‘nevažno’ natjecanje. Za razliku od prijašnjih godina kad su se u ovo natjecanje ulazilo prema plasmanu u nacionalnom prvenstvu, kasnije su u Srednjoeuropski klub ulazili klubovi na prijedlog svojih nogometnih saveza i u to vrijeme se je ”Rijeka” u 2 navrata natjecala u ovom kupu.

1974. / 1975.

U ovom izdanju Srednjoeuropskog kupa ”Rijeka” je bila jedini klub sa područja Jugoslavije, te je ždrijebom raspoređena u skupinu sa madžarskim klubom ”Tatabaya” (1:3 i 3:1) i austrijskim klubom ”Wacker – Svarowski” (1:3, 0:0), te je ”Rijeka” zauzela 2. mjesto u skupini, dok je ”Wacker – Swarovski” uvjerljivo zauzeo 1. mjesto u skupini, te je u finalu bio uspješniji od madžarskog ”Honveda”.

Za ”Rijeku” su u ovom izdanju Srednjoeuropskog kupa nastupali Škulj, Avramović, Stefanović, Kocjančić, Devčić, Radin, Cukon, Machin, Ražić, Čohar, Kustudić, Juričić, Mohorović, Uljan, Mustać, Desnica, Ćerić, Kustudić, Filipović, Kovačić i Skoblar, a trener ”Rijeke” je bio Gojko Zec, dok su Uljan, Kustudić, Ćerić i Durkalić postigli po jedan pogodak ”Rijeke” u ovom natjecanju.

1985.

Za razliku od svih prijašnjih izdanja Srednjoeuropskog kupa kada su se klubovi međusobno natjecali dvokružnim bod – sistemom, ovo izdanje se je održalo turnirskim sistemom, kup – sistemom, a natjecanje se je održalo u talijanskoj Pisi.

Uz domaću ”Pisu” i ”Rijeku” su još nastupili madžarski ”Debreceen” i čehoslovačka ”Sigma”. U polufinalu je ”Rijeka” izgubila od ”Debreceena” 0:1, dok je u utakmici za 3. mjesto pobijedila ”Sigmu” s 3:2.

Za ”Rijeku” su u ovom izdanju Srednjoeuropskog kupa nastupali Ravnić, Jelavić, Milenković, Paliska, Ljepojević, Sredojević, Malbaša, Gračan, Matrljan, Valenčić, Radmanović, Janković, Škerjanc, Tičić i Kotur, dok je trener ”Rijeke” bio Joško Skoblar, dok je Janković postigao 2 gola, a Malbaša 1 gol ”Rijeke” u ovom natjecanju.(zoran mikulić labud)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here