Home Vijesti Iza katolibanskih prosvjeda u Zagrebu stoji udruga koja je tražila potpunu zabranu...

Iza katolibanskih prosvjeda u Zagrebu stoji udruga koja je tražila potpunu zabranu pobačaja u Poljskoj

248
0

Ordo Iuris je radikalno konzervativna, anti-choice organizacija, koja pravnim putevima pokušava utjecati na europsko zakonodavstvo. Osnivači su skupina konzervativno katoličkih pravnika, koji su protivnici pobačaja, istospolnih brakova i seksualnog odgoja

Predvodi ih Aleksander Stepkowski, povezani su s brojnim konzervativnim udrugama u Europi, a imaju predstavnike i u institucijama EU”, navodi se u nedavnom izvješću European Humanist Federationa.

Ordo Iuris – nevladina organizacija sa sjedištem u Varšavi koja je bila istaknuta u pravnim borbama protiv seksualnog odgoja i onoga što naziva “LGBT ideologijom”, kao i protiv pobačaja – promovirala je svoj novi vodič na 30 stranica kao način da se “zaustave tablete smrti” ”

“Suočavamo se s ogromnim problemom koji uključuje povećanu aktivnost organizacija za pobačaj s ciljem normaliziranja zločina pomaganja pobačaja”, tvrdi Magdalena Majkowska, članica uprave Ordo Iurisa.

Nakon što je prošle godine uvedena gotovo potpuna zabrana pobačaja u Poljskoj, broj legalnih pobačaja u 2021. pao je 90% u usporedbi s godinom ranije. Od onih koji su se dogodili, velika većina je izvršena u 27 dana prije nego što je zabrana stupila na snagu krajem siječnja.

Međutim, procjenjuje se da se više desetaka tisuća pobačaja događa izvan zakona, uglavnom korištenjem tableta za pobačaj koje se šalju poštom. Niz organizacija i pojedinaca unutar i izvan Poljske uključen je u pomoć ženama u nabavi takvih tableta.

Ordo Iuris se žali da se, iako su takve aktivnosti nezakonite, događaju “uz tihi pristanak agencija za provođenje zakona“. Majkowska kaže da, kada njezina organizacija podnese obavijesti o takvim zločinima, tužitelji općenito odbijaju pokrenuti postupke ili ih kasnije obustave bez poduzimanja radnji.

U stvarnosti, Ordo Iuris je već ušao u hrvatsku politiku, makar je prvi pokušaj završio neuspjehom. U svibnju 2019. je Ivan Prskalo, pravnik i aktivist Ordo Iurisa, bio na kandidacijskoj listi MOST-a za izbore u Europski parlament, i to na visokoj trećoj poziciji, odmah nakon Bože Petrova i Sonje Čikotić.

Ordo Iuris je usko povezan s udrugom Vigilare, čiji je glavni i najpoznatiji predstavnik Vice John Batarelo.

Batarelo je prije prosvjeda na društvenim mrežama predstavio sudionike prosvjeda kao “katoličke muževe” koji mole krunicu te da ih napada “woke sekularistička ekipa”. Organizatori planiraju organizirati ovaj prosvjed svake prve subote u mjesecu.

Previous articlePas mješanac ušao u crkvu, svećenik: “Spreman je za krizmu!”
Next articleAmerikanci su ludi za nogometom; kako je nastala ta ljubav?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here