Vijesti

Izaslanstvo iz Brisela na kvarnerskim otocima

Izaslanstvo iz Brisela na kvarnerskim otocima

U Velikoj vijećnici Grada Krka zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić sa suradnicima, primili su zastupnika u Europskom parlamentu i ujedno potpredsjednika Međuskupine Europskog parlamenta zaduženog za otoke Tonina Piculu, predstavnike Europske komisije- Opće uprave za energetiku Wiolettu Dunin-Majewsku i Feilim O’Connora te dužnosnike ministarstva zaštite okoliša i regionalnog razvoja i održali sastanak na temu energetske tranzicije otoka Krka.
Sastanak je dio studijskog posjeta izaslanstva iz Brisela hrvatskim otocima kojemu je cilj upoznavanje s kompletnom energetskom situacijom na otocima i mogućnostima sufinanciranja energetskih projekata sredstvima iz fondova Europske unije. To je početak materijaliziranja nastojanja veće skupine eurozastupnika iz zemalja koje imaju otoke da otoke i njihove stanovnike učine vidljivim i važnim subjektima promišljanja budućeg razvoja Europske unije. Europska komisija je osnovala Tajništvo za otoke.

Ono će služiti kao platforma za komunikaciju, za pomoć u iznalaženju načina i uspostave kanala pomaganja stanovnicima otoka u izradi planova prijelaza na obnovljive izvore energije, za savjetovanje oko pronalaženje financijskih sredstava potrebnih za realizaciju planiranih ciljeva. Također, kroz organizirane radionice će se podizati svijest otočana o važnosti korištenja „čiste energije“ .Tajništvo je osnovano kroz projekt vrijednosti 2 milijuna Eura a provodit će se tijekom 2 godine. U 2019. godini Europska komisija se obvezala osigurati proračun od 10 milijuna Eura namijenjenih sufinanciranju projekta kojima se postižu napredci u prijelazu na čistu energiju. Otoci će tako biti ključna mjesta za razvoj, implementaciju i testiranje projekata čiste energije.

Uspješni primjeri moći će se implementirati i na kopnu. Srž je to izlaganja Tonona Picule, Wiolette Dunin-Majewske i Feilim O’Connora. Zamjenica župana Medarić goste iz Brisela upoznala je s onim što se činilo i čini u Primorsko-goranskoj županiji vezano uz ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije i posebno istaknula nedavno pokrenut novi ciklus energetske obnove osam osnovnih škola, od kojih 3 na otocima, energetsku obnovu višestambenih zgrada , razvoj sustava solarnog hlađenja, projekt desalinizatora itd. Gradonačelnik Vasilić iznio je ostvareno i planove energetske tranzicije otoka Krka, a detaljnije su o viziji, planovima i realizaciji govorili predstavnici komunalnog društva Ponikve d.o.o. te Udruge EKO Kvarnera.

Izaslanstvo je nakon krka posjetilo otok Cres. U Cresu je gradonačelnik Kristijan Jurjako sa suradnicima predstavio grad te projekte koji se provode ili su u pripremi. Projekta elektrane na solarnu energiju Trinket Orlec predstavio je Adam Butigan, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, a radi se o prvoj sunčanoj elektrani na otocima. Novi sustav i suvremene polupodzemne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada predstavio je Neven Kruljac, član uprave Komunalnih usluga Cres-Lošinj.
Boravak na Kvarneru izaslanstvo nastavlja Lošinju i Unijama.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Položen vijenac kod spomenika žrtvama nacističkog terora na Kantridi

spApril 26, 2019

Trg ispred Bonavije pretvoren u gradsku placu!

spApril 26, 2019

Strava u Kumičićevoj: Osoba pala sa zgrade pred užasnutim prolaznicima!

spApril 25, 2019

Imenovano 6 novih članova kulturnih vijeća, Odbor za kulturu spriječio moguć sukob interesa u kulturnom vijeću za dramsku umjetnost, ples i pokret

spApril 25, 2019

Miletić (RI): Poskupljenje vode u Rijeci kao poskupljenje nafte u Kuvajtu

spApril 25, 2019

Na Viškovu napadnut i ozlijeđen 63-godišnjak

spApril 25, 2019

Snijeg na Platku krajem travnja?!

spApril 24, 2019

Kandidirala se za EU parlament, a ne zna koje su mu ovlasti

spApril 24, 2019

Rijeka dobila Laboratorij znanja

spApril 24, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.