Vijesti

Izaslanstvo iz Brisela na kvarnerskim otocima

Izaslanstvo iz Brisela na kvarnerskim otocima

U Velikoj vijećnici Grada Krka zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić sa suradnicima, primili su zastupnika u Europskom parlamentu i ujedno potpredsjednika Međuskupine Europskog parlamenta zaduženog za otoke Tonina Piculu, predstavnike Europske komisije- Opće uprave za energetiku Wiolettu Dunin-Majewsku i Feilim O’Connora te dužnosnike ministarstva zaštite okoliša i regionalnog razvoja i održali sastanak na temu energetske tranzicije otoka Krka.
Sastanak je dio studijskog posjeta izaslanstva iz Brisela hrvatskim otocima kojemu je cilj upoznavanje s kompletnom energetskom situacijom na otocima i mogućnostima sufinanciranja energetskih projekata sredstvima iz fondova Europske unije. To je početak materijaliziranja nastojanja veće skupine eurozastupnika iz zemalja koje imaju otoke da otoke i njihove stanovnike učine vidljivim i važnim subjektima promišljanja budućeg razvoja Europske unije. Europska komisija je osnovala Tajništvo za otoke.

Ono će služiti kao platforma za komunikaciju, za pomoć u iznalaženju načina i uspostave kanala pomaganja stanovnicima otoka u izradi planova prijelaza na obnovljive izvore energije, za savjetovanje oko pronalaženje financijskih sredstava potrebnih za realizaciju planiranih ciljeva. Također, kroz organizirane radionice će se podizati svijest otočana o važnosti korištenja „čiste energije“ .Tajništvo je osnovano kroz projekt vrijednosti 2 milijuna Eura a provodit će se tijekom 2 godine. U 2019. godini Europska komisija se obvezala osigurati proračun od 10 milijuna Eura namijenjenih sufinanciranju projekta kojima se postižu napredci u prijelazu na čistu energiju. Otoci će tako biti ključna mjesta za razvoj, implementaciju i testiranje projekata čiste energije.

Uspješni primjeri moći će se implementirati i na kopnu. Srž je to izlaganja Tonona Picule, Wiolette Dunin-Majewske i Feilim O’Connora. Zamjenica župana Medarić goste iz Brisela upoznala je s onim što se činilo i čini u Primorsko-goranskoj županiji vezano uz ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije i posebno istaknula nedavno pokrenut novi ciklus energetske obnove osam osnovnih škola, od kojih 3 na otocima, energetsku obnovu višestambenih zgrada , razvoj sustava solarnog hlađenja, projekt desalinizatora itd. Gradonačelnik Vasilić iznio je ostvareno i planove energetske tranzicije otoka Krka, a detaljnije su o viziji, planovima i realizaciji govorili predstavnici komunalnog društva Ponikve d.o.o. te Udruge EKO Kvarnera.

Izaslanstvo je nakon krka posjetilo otok Cres. U Cresu je gradonačelnik Kristijan Jurjako sa suradnicima predstavio grad te projekte koji se provode ili su u pripremi. Projekta elektrane na solarnu energiju Trinket Orlec predstavio je Adam Butigan, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, a radi se o prvoj sunčanoj elektrani na otocima. Novi sustav i suvremene polupodzemne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada predstavio je Neven Kruljac, član uprave Komunalnih usluga Cres-Lošinj.
Boravak na Kvarneru izaslanstvo nastavlja Lošinju i Unijama.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

22-godišnjak jurio zaobilaznicom 153 km/h!

spJanuary 14, 2019

Tvrtka Rijeka 2020 namjerno izbjegla naziv ‘Fiume’ na busevima Autotroleja!

spJanuary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.