Home Vijesti Izložen najstariji glagoljaški rukopis pronađen u Rijeci

Izložen najstariji glagoljaški rukopis pronađen u Rijeci

605
0

U sklopu obilježavanja 400 godina kapucina u Hrvatskoj i Rijeci, u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja otvorena je izložba “Od bitija kapucinskoga fragmenti” na kojoj su izložene restaurirane knjige, sakralni i drugi vrijedni predmeti iz fundusa riječkog i drugih kapucinskih samostana i knjižnica u našoj zemlji, a posebnu pozornost izaziva do sad najstariji glagoljski rukopis pronađen u Rijeci.


foto: rijeka.hr

Na izložbi je prikazano četrdeset rukopisa pisanih na glagoljici, latinskom jeziku te hebrejsko-aramejskom jeziku pronađenih tijekom istraživanja u knjižnicama kapucinskih samostana u Rijeci, Karlobagu i Varaždinu. Riječ je o rukopisima koji su pronađeni većinom na koricama tiskanih knjiga uvezenih pergamenom i predstavljaju prvorazredno znanstveno otkriće koje će zasigurno doprinijeti sveukupnoj spoznaji o djelovanju kapucina u Hrvatskoj.

Zahvaljujući odobrenim financijskim sredstvima Ministarstva kulture i Odjelu gradske uprave za kulture Grada Rijeke u Hrvatskom državnom arhivu restaurirano je nekoliko glagoljskih fragmenata, ostrižaka, ali i knjiga na kojima su otkriveni. Posebnu pozornost izaziva Fragment Mudrih izreka FgCap VlaPr iz 13. stoljeća – najstariji dosad pronađeni primjerak hrvatskog glagoljskog prijevoda te biblijske knjige, a ujedno i najstariji glagoljski rukopis pronađen u Rijeci.

Prilikom otvaranja izložbe zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka mogao pomoći u restauraciji dijela izložaka, posebice do sada najstarijeg glagoljskog rukopisa nađenog u Rijeci, koji predstavlja izvanredno otkriće za kulturu u povijesti Rijeke i Hrvatske, zaključivši glagoljskom uzrečicom “Tko knjige poštuje neka je knjigama poštovan”.

U ime ministra kulture Bože Biškupića izložbu je otvorio predsjednik riječkog ogranka Matice hrvatske Goran Crnković, koji je kazao kako na ovoj jedinstvenoj izložbi posjetitelji imaju priliku vidjeti izloške koje je posljednjih šest stoljeća vidjelo tek nekoliko znanstvenika i tehničara.
“Rijeka nije bila središte glagoljaškog izdavaštva, ali je svojim položajem bila samo središte glagoljice pa nije čudno da se u Rijeci pojavljuje toliko knjiga na glagoljici. Stoga vjerujem da glagoljica može postati riječki brend. U posljednjih 20-ak godina bilo je nekoliko izložbi posvećenih katoličkim redovima, ali niti jedan posvećen kapucinima – nadam se da će ova izložba biti zametak izložbe na kojoj će se sakupiti cijelo kapucinsko blago,” kazao je Crnković.

Na otvorenju izložbe nastupila je klapa s Donje Drenove koja je prigodno izvela Mozartovu skladbu “Kapucinska brada”, koju je ovaj veliki umjetnik posvetio kapucinima.

Autori izložbe su dr. sc. Anica Vlašić Anić i Damir Sabalić. Izložbu su organizirali Hrvatska kapucinska provincija Leopolda Bogdana Mandića, Kapucinski samostan u Rijeci te riječki ogranak Matice hrvatske, a suorganizatori su Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Hrvatski državni arhiv, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja Rijeka i Staroslavenski institut.

Izložba je otvorena odmah po završetku znanstvenog skupa posvećenom, između ostaloga, i povijesti kapucinske baštine. Izložba se može pogledati do kraja 2010. godine. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here