Home Najnovije Izumitelj interneta pokreće novu mrežu koja neće biti pod kontrolom facebooka i...

Izumitelj interneta pokreće novu mrežu koja neće biti pod kontrolom facebooka i googla!

2450
0

Tim Berners-Lee, stručnjak računalnih znanosti i izumitelj internetskog navigacijskog sustava poznatog kao World Wide Web, zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi redizajnirati kibernetički prostor.

Pokrenuvši start-up Inrupt, Berners-Lee želi popraviti neke od problema koji su zadesili tzv. otvorenu mrežu u doba golemih, centraliziranih platformi poput Facebooka i Googlea.

Njegov start-up razvija decentraliziranu platformu Solid otvorenog koda, a misija joj je vratiti kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.

Ljudi će se moći samo jednom ulogirati za bilo koju uslugu, a osobni podaci će se pohranjivati u “kapsule”, tj. osobna internetska spremišta podataka.

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”, rekao je Berners-Lee, jedan od utemeljitelja Inrupta, zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim riječima, novi web će omogućiti dijeljenje sadržaja direktno između osoba i suradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspjeh te su istovremeno zadobili golemu kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njezin začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati “pod kontrolom”.

John Bruce, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je tvrtka za pilot-klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji.

Do travnja, kazao je, trebalo bi ih biti puno više.

Među ulagačima u tvrtku su Hearst Ventures, Octopus Ventures i Akamai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here