Home Vijesti Jakovčić: Promašena politika prema šumskom bogatstvu Gorskog kotara

Jakovčić: Promašena politika prema šumskom bogatstvu Gorskog kotara

1214
0
PLENARY

PLENARYZastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a o rješavanju problema nezakonite sječe, deforestacije i degradacije šuma. U tom kontekstu upozorio je na maćehinski odnos središnjih hrvatskih vlasti prema šumskom bogatstvu Gorskog kotara. Loša državna politika ne omogućava korištenje tog ogromnog prirodnog resursa u interesu građana, osobito mladih koji masovno odlaze s područja Gorskog kotara, naglasio je Jakovčić.
– Lako ćemo se složiti oko stanja u Latinskoj Americi gdje je pretjerana proizvodnja palminog ulja dovela do nekontrolirane sječe šuma. Neplanska poljoprivreda u zemljama s tog područja prouzročila je veliku štetu čije posljedice se osjećaju na cijeloj našoj planeti.
No želim upozoriti na problem nezakonite sječe, na krađu drva i degradaciju šuma u zemljama članicama EU. Konkretan primjer je područje Gorskog kotara u Hrvatskoj. Promašena politika koju država već dvadeset i pet godina vodi u tom dijelu Hrvatske za posljedicu ima veliko iseljavanje mladih s područja Gorskog kotara. Iako okruženi stotinama četvornih kilometara šuma mladi ne vide svoju budućnost u Gorskom kotaru. Loša politika središnjih državnih vlasti, koje ne vode brigu o problemima lokalne zajednice, ne omogućava korištenje tog ogromnog prirodnog resursa u interesu građana s tog malog, ali iznimno lijepog područja. I o takvim temama moramo raspravljati u Europskom parlamentu.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here