Home Vijesti Jakovčić u Omišlju: Zaustavimo izgradnju plutajućeg LNG terminala na otoku Krku!

Jakovčić u Omišlju: Zaustavimo izgradnju plutajućeg LNG terminala na otoku Krku!

777
0

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić danas je u Omišlju govorio o problemu izgradnje plutajućeg LNG terminala na otoku Krku, koji je neprihvatljiv građanima tog područja. Jakovčić smatra da LNG terminal treba izgraditi isključivo u partnerstvu s lokalnom zajednicom.

– Već se 4 godine trudim biti glasom Hrvatske, prije svega Kvarnera i Istre u Europskom parlamentu, stoga iskazujem punu podršku naporima Općine Omišalj i svim građanimau borbi protiv plutajućeg LNG terminala. Vjerujem da je svima jasno koje ću stavove zauzimati narednih mjeseci u svojim razgovorima s Europskom komisijom, naglasio je Jakovčić pojasnivši:

– Ako hrvatska Vlada i Europska komisija nastave inzistirati na plutajućem terminalu, ja ću inzistirati da se istraže druge lokacije, jer ova je neprihvatljiva. Naša država treba voditi svoju politiku, ne rusku, ne američku, nego isključivo hrvatsku politiku! Politika u korist građana jedini je ispravan način vođenja politike, istaknuo je Jakovčić zaključivši da njega kao hrvatskog europarlamentarca zanima interes Hrvatske, „a siguran sam da je interes Hrvatske kopneni terminal u Omišlju ili plutajući na drugoj lokaciji“.

Uz hrvatskog europarlamentarca, o problemu s kojima se suočavaju svi mještani Općine Omišalj i otoka Krka te cijela Primorsko-goranska županija, na konferenciji za medije govorili su i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović te gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Ahmetović je navela da „osim što plutajući terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj ni PGŽ-a, on ne donosi nikakve gospodarske benefite, već samo šteti turizmu.

– Protivan je i demokratskim procedurama zajamčenim u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi – oko 200 tisuća stanovnika oštro se protivi plutajućem LNG terminalu u Omišlju. Zato Općina Omišalj pokreće upravne postupke protiv ovog projekta te uz potporu svih jedinica lokalne samouprave Primorsko-goranske županije priprema javni prosvjed, 3. ožujka u 12 sati na riječkom Korzu.

Vasilić je pak zahvalio Jakovčiću na iskazanom interesu i velikoj podršci kazavši da je najvažnije što je „cijela zajednica složna, svi građani Primorsko-goranske županije jedinstveni su u svom stavu – otok Krk je energetsko čvorište Hrvatske i nemamo ništa protiv LNG terminala, ali protivimo se plutajućem terminalu, jer šteti turizmu i narušava stanje okoliša te uništava cijelu lokalnu zajednicu“.

Na kraju, Jakovčić se osvrnuo na najavljeni prosvjed istaknuvši:

– I ja ću biti u Rijeci 3. ožujka, kako bih iskazao solidarnost s građanima kojima se nameće nešto što naprosto ne žele. Hrvatskoj je odobreno 101 milijun eura europskog novca i želim da taj novac bude potrošen na najbolji mogući način, a ne na način da diže građane na noge. Ili kopneni terminal na otoku Krku ili plutajući terminal na drugoj lokaciji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here