Home Mozaik Jedanaest kandidatkinja – jedan ‘zlatni plašt’

Jedanaest kandidatkinja – jedan ‘zlatni plašt’

910
0

Na današnjoj konferenciji za medije najavljena je prva u nizu manifestacija Riječkog karnevala 2014. – Izbor za Kraljicu Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada, koja će se održati u petak, 24. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti.

Vjeko Alilović je kao tehnički realizator manifestacije najavio programe koji nas očekuju u sklopu Izbora, a prvi dodir s medijima doživjelo je i 11 kandidatkinja koje se ove godine bore za „zlatni plašt“ i titulu Kraljice Riječkog karnevala. Voditelji programa, koji tradicionalno označava i službenu promjenu vlasti, su domaćini već niza Izbora za Kraljicu Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada – Josip Krmpotić i Robert Ferlin. Ovaj provjereni tim će uz grupu For2nal, Alena Polića i baletni studio Amadeus brinuti o dobroj atmosferi tijekom večeri. Od 11 prijavljenih kandidatkinja, samo će jedna moći godinu dana biti na čelu karnevalskih povorki i prisustvovati raznim maškaranim događanjima kao predstavnica Riječkog karnevala i najšarmantnija dama s izraženim karnevalskim duhom. Za krunu, plašt i titulu Kraljice natječu se Barbara Peruč – „Zijat, sost, tancat i pit“ Matulji, Ena Popović – K.U. „Krasica, pa Rio“ Krasica, Sanja Pešćica – ovogodišnja „Najpusna divojka“ iz Matulja, Patricia Dragičević – „Pom-F-Ri“ Rijeka, Vedrana Šegulja – Jakovarske krabulje iz Jadranova, Helena Blažić – „Halubajke“ Viškovo, Katja Sablić – „Vežgani“ Cres, Natalia Antunović – Lošinjski karneval iz Malog Lošinja, Eva Mlinar – Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Valentina Jonjić – „Par – Nepar“ Rijeka i Matea Nikolić – „Kunpanija z Halubja“ Viškovo.

Sve kandidatkinje morat će proći rigorozne provjere pred službenim žirijem, a ocjenjivat će se i nastupi njihovih pratećih karnevalskih grupa, te će ona s najboljom maskom i koreografijom biti nagrađena kao grupa s najboljim scenskim nastupom. Alilović je naglasio da od ove godine prateće karnevalske grupe kandidatkinja mogu dovesti neograničen broj svojih navijača, što su grupe objeručke prihvatile pa se očekuje još luđa atmosfera u Dvorani mladosti jer su neki od njih najavili i organizirani dolazak s autobusima na Izbor. Uz proglašenje nove Kraljice Riječkog karnevala, održat će se i predaja vlasti u gradu u ruke maškara, simboličnom predajom ključa Grada gradonačelnika Vojka Obersnela Meštru Toniju. Nakon toga za sve maskirane i nemaskirane počinje fešta u Dvorani mladosti uz grupu For2nal, a maškano ludilo se nastavlja kroz razne manifestacije sve do početka mjeseca ožujka.

Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Vedrana Dujmić zajedno su pozvali sve da prisustvuju još jednoj velikoj zabavi u Dvorani mladosti, navijaju za kandidatkinje i na kraju se svi zajedno isplešu i tako obilježe početak dugog maškaranog razdoblja. Vedrana Dujmić se osvrnula na sva događanja, putovanja i prijateljstva koje je doživjela za vrijeme njene vladavine, a djevojkama je poručila da će s Tonijem biti u dobrim rukama, te da je vrlo posebno nositi krunu i predstavljati grad i Riječki karneval. U sklopu konferencije za medije, Meštar Toni je od pokrovitelja Riječkog karnevala 2014., Borisa Bandere, direktora Adria P.A. Škurinje, dobio na posudbu službeno karnevalsko vozilo Renault Lagunu s kojim će moći lakše obavljati svoje karnevalske obaveze. Na kraju je Meštar Toni iskoristio priliku da najavi i Maškarane promenade koje će se održavati svaki petak i subotu tijekom karnevalskog razdoblja, a u kojima će sve svaki put na Korzu predstaviti jedna maškarana grupa i time dodatno „začiniti“ maškaranu atmosferu u gradu.

Jedan od vjernih prijatelja Riječkog karnevala, Luka Rijeka, i ove je godine pokrovitelj manifestacija, a njihova predstavnica Linda Sciucca, članica Uprave Luke Rijeka je izjavila kako je razlog takvom dugom kontinuiranom prijateljstvu i podržavanju svakako veliki značaj koji Riječki karneval ima za ovaj grad i Hrvatsku.

Poznati „zlatni plašt“ koji svake godine krasi, ali i grije Kraljicu Riječkog karnevala, ove je godine dobio svoju petu verziju koja je predstavljena na ovoj konferenciji za medije, a kreirala ga je i izradila Snježana – Nena Gračan. Pokrovitelj tkanina za izradu plašta bila je trgovina “Tekstila” firme Albonakommerce d.o.o. (Školjić, Ivana Grohovca 3a), koja se rado uključuje u karnevalska zbivanja i nudi velik izbor modnih tkanina i pozamanterije po najpovoljnijim cijenama. Uz krunu i plašt, nova Kraljica Riječkog karnevala će već tradicionalno dobiti na poklon i posebno izrađeni srebrni prsten i naušnice s motivom Morčića iz zlatarne i gift shopa Vera.

Ulaznice za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada po cijeni od 25,00 kn moguće je kupiti u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 te dva sata prije početka Izbora na ulazu u Dvoranu mladosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here