Home Biznis Ježić osnovao tvrtku za dobavu i trgovinu plinom

Ježić osnovao tvrtku za dobavu i trgovinu plinom

613
0

Tvrtka Dioki u vlasništvu Roberta Ježića, iskoristit će zakonsku mogućnost da kao veliki potrošač plina samostalno uvozi i distribuira plin. Takav zaključak, naime, proizlazi iz činjenice da je Dioki početkom studenog osnovao dioničko društvo Dioplin čija je osnovna djelatnost uvoz i distribucija plina, što znači da u perspektivi više neće biti ovisan o Ininom uvozu plina.
 
Kako navodi portal bankamagazine.hr,od Ježića nisu uspjeli dobiti više informacija o planovima vezanim za dobavu plina, za što naravno prvo treba dobiti dozvolu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a o osnivanju nove tvrtke Dioki nije izvijestio ni Zagrebačku burzu.
 
Na zamolbu da prokomentira ulazak novog igrača na tržište plina, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Miljenko Šunić je kazao: “Ovaj potez itekako ima logike. Dioki godišnje troši oko 50 milijuna prostornih metara plina, a svake zime kad je kriza s plinom proizvodnja se zaustavlja. Osim toga, na Diokijevu zemljištu na Krku gradit će se LNG terminal, koristit će i LNG kao sirovinu, pa i iz tog razloga ima smisla i opravdanja osnivanje tvrtke za trgovanje plinom. Dosad je plin uvozila samo Ina, no po Zakonu o tržištu plina veliki potrošači imaju pravo samostalno uvoziti plin, pa će se pojaviti i drugi uvoznici, pogotovo s obzirom da će potrošnja plina u Hrvatskoj rasti. Odnosno, s današnjih 3,2 do 3,4 milijarde za nekoliko godina narast će na 6,5 milijardi prostornih metara godišnje. A sve to treba netko dobaviti. To će biti profitabilan posao, kao i svi poslovi vezani za energetku”, zaključuje Šunić.
 
Prema nekim informacijama i Crodux plin Ivana Čermaka, koji je za početak krenuo u biznis s ukapljenim naftnim plinom (UNP) za koji je u Zagorju izgradio terminal, u budućnosti se također planira baviti i trgovanjem prirodnim plinom.(bankamagazine.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here