Home Biznis Joerg Heider poginuo u automobilističkoj nesreći

Joerg Heider poginuo u automobilističkoj nesreći

1539
0

Joerg Haider, vođa populističkog Saveza za budućnost Austrije (BZOe) i guverner Koruške poginuo je u subotu u noći oko 1.30 u automobilskoj nesreći, javila je agencija APA prenoseći priopćenje policije u Klagenfurtu.
– Guverner Koruške i predsjednik BZOe-a Joerg Haider umro je od ozljeda zadobivenih u automobilskoj nesreći koja se dogodila u subotu u Klagenfurtu – javila je agencija prenoseći policijsko priopćenje. Prema prvim informacijama, Haider (58) je sam vozio službeni automobil na jugu koruške prijestolnice kada je iz još nepoznatog razloga sletio s ceste oko 1.30 sati. Haider je pritom zadobio teške ozljede glave i prsa koje su za njega bile kobne, dodaje APA. Haider je putovao na proslavu 90. rođendana svoje majke. Iza sebe je ostavio suprugu i dvije kćeri. Joerg Haider rođen je 26. siječnja 1950. godine u gradiću Bad Goeisernu. Njegovi roditelji, otac postolar i majka kućanica, bili su članovi nacističke stranke. Završio je pravo u Beču. Bio je dugogodišnji guverner Koruške i bivši vođa Slobodarske stranke koja je 2000. ušla u Vladu s demokršćanima Wolfganga Schuessela. Zbog kritika iz Europe, se povukao, a 2005. osnovao je novu stranku, Savez za budućnost Austrije. Bio je jedan od najbogatijih austrijskih političara. Na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Austriji Haider je osvojio tri puta više glasova nego na prošlim izborima. Želio je biti austrijski premijer.
 
– Za mene je njegova smrt kao da je došao kraj svijeta, komentirao je Haiderov stranački kolega Stefan Petzner. Nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu u Austriji proteklih tridesetak godina kao Joerg Haider, kazali su austrijski političari.
– To je tragedija. Haider je bio sporan političar, ali o mrtvima sve najbolje, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer. (24sata)

Previous articleGrađevinski radovi na Delti do kraja godine
Next articlePalach: Koncerti otkazani zbog buke…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here