Home Vijesti Građevinski radovi na Delti do kraja godine

Građevinski radovi na Delti do kraja godine

188
0

Nakon što su lučka i željeznička skladišta na trasi ceste D-404 na Delti i Brajdici u potpunosti srušena i uklonjena započeli su građevinski radovi na dionici ceste od HNK Ivana pl. Zajca do ulaza u tunel Pećine. Uz već ranije izgrađen most na Rječini, trenutačno su u tijeku radovi na sustavu odvodnje i izgradnji potpornih zidova.
    – Sami građevinski radovi na izgradnji dionice ceste D-404 od HNK do tunela Pećine bit će dovršeni do kraja ove godine. Uz izgradnju ceste preostaje još hidroizolacija mosta na Rječini, kao i postavljanje asfaltnog sloja i izgradnja ograde na mostu. Po završetku građevinskih radova slijedi opremanje dionice, dakle postavljanje električnih instalacija, rasvjete kao i horizontalne i vertikalne signalizacije, te druge potrebne opreme. Sve u svemu, očekujemo kako bi cijeli posao trebao biti gotov u skladu s planovima, dakle tijekom prvog kvartala iduće godine, rekao je Josip Berečki, direktor Riječke aglomeracije u Hrvatskim cestama.
    Hrvatske ceste cijeli projekt ceste D-404 koordiniraju s Lukom Rijeka i HŽ-om, a u sklopu njezine izgradnje Luka je već preselila veći dio tereta drva, koje se sve donedavno, odnosno do početka rušenja skladišta, uglavnom skladištilo na prostoru Delte i Brajdice.
    – Najveći dio skladišta za drvo prebačen je u Štalije, na prostoru Raše, gdje se sada odvija glavni dio prekrcaja drva, a jedan dio drva prebačen je na prostor Škrljeva. Drvo ipak neće u potpunosti nestati iz užeg područja riječke Luke, gdje je ostao dio namijenjen krcanju u kontejnere, kaže Denis Vukorepa, predsjednik uprave Luke Rijeka.
    Minimalni dio drva preostao je i na prostoru Brajdice, namijenjen ukrcaju u kombinaciji s drugim vrstama generalnog tereta, no u Luci ističu kako rade po principu da se sav teret što kraće zadržava na prostoru lučkog bazena Sušak, Brajdice i Delte, koji su prvenstveno namijenjeni manipulaciji teretom dok se skladištenje odvija na drugim lokacijama, prvenstveno Škrljevu.
    Rušenjem lučkih skladišta na području Brajdice dobiven je i dodatni prostor od 20.000 metara četvornih za smještaj kontejnera, a kako ističu u Luci, izgradnja ceste D-404 dijelom će također riješiti problem nedostatka lučkog prostora, omogućujući brzi transport roba između lučkog bazena i zone na Škrljevu, koja bi trebala poslužiti kao svojevrsna premosnica do izgradnje (pre)dugo najavljivane Zagebačke obale i proširenja kontejnerskog terminala Brajdica. Inače na Brajdici je u tijeku nasipavanje mora kojim se stvaraju uvjeti za izgradnju novih 330 metara operativne obale, s dubinom od preko 14 metara ispred same obale, što će omogućiti pristajanje kontejnerskih brodova-matica pete generacije. Prema planovima Lučke uprave proširenje Brajdice trebalo bi biti dovršeno najkasnije za dvije godine. (novi list)

Previous articleHamburg kao Istra: Thompson je neofašistički pjevač
Next articleJoerg Heider poginuo u automobilističkoj nesreći

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here