Home Vijesti Jovanović: Zvali su me ogorčeni maturanti i roditelji tvrdeći da su pitanja...

Jovanović: Zvali su me ogorčeni maturanti i roditelji tvrdeći da su pitanja na maturi iživljavanje na učenicima

156
1

Ministar Željko Jovanović osvrnuo se na kritike maturanata ogorčenih testom iz hrvatskog jezika na maturi. Maturanti su svoje razočaranje opisivali i na stranicama Vlade RH iz koje odgovaraju kako Ministarstvo i Vlada nemaju veze s pitanjima na maturi. Noćas se na test osvrnuo i ministar školstva na svom Facebook profilu:

“Prije 7 dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na Državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima!

Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja.

Ipak, već tijekom dana zatražio sam od ravnatelja Centra Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika ‘testirali’ i mi taj test. Nakon toga kad vidimo i rezultate koje su maturanti postigli moći ću donijeti i konkretne zaključke i prijedloge.

Nadam se da će ostatak Državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete!”

Previous articleProvale u poslovnice za otkup zlata
Next articleTečaj talijanskog jezika za sve stupnjeve u Miltonu za 599kn!

1 COMMENT

  1. danas je stres sve što nije video-igrica…a i kakav je to običaj ministra da se obraća ljudima preko jedne takve djetinjarije upitne etičnosti kao što je Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here